Парламент надає Церквам право засновувати власні школи

08.04.2015, 09:31
Парламент надає Церквам право засновувати власні школи - фото 1
Верховна Рада прийняла у першому читанні за основу законопроект № 1447, що надає релігійним організаціям право засновувати навчальні заклади державного стандарту освіти.

Верховна Рада прийняла у першому читанні за основу законопроект № 1447, що надає релігійним організаціям право засновувати навчальні заклади державного стандарту освіти.

За результатами голосування 7 квітня зазначену ініціативу підтримали 259 народних обранців, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Авторами законопроекту виступили народні депутати Павло Унгурян, Лілія Гриневич та Віктор Єленський (фракція «Народний фронт»).

“Ми фактично легалізуємо те, що сьогодні роблять церкви і релігійні організації, засновуючи дитячі садки, школи”, – наголосив Павло Унгурян, представляючи проект у парламенті.

При цьому голова Комітету з питань науки і духовності Лілія Гриневич зауважила: “Сьогодні будь-яка людина, будь-який громадянин може самостійно засновувати приватний навчальний заклад, а релігійні організацій не можуть! І це є наслідок нашого пострадянського трактування принципу відокремлення держави від церкви”.

“Так, держава не має права втручатися у справи церкви, а церква не повинна втручатися у справи держави, але вони можуть взаємодіяти. І найбільш успішною ця взаємодія в усьому світі є саме у сфері освіти”, – підкреслила депутат.

Верховна Рада не стала приймати законопроект одразу в цілому, але вирішила за скороченою процедурою доопрацювати його до другого читання.

Нагадуємо, напередодні профільний Комітет ВР з питань науки і освіти вперше за багато років підтримав цю ініціативу.