• Головна
  • Новини
  • У львівському гарнізонному храмі Петра і Павла відкрилась благодійна виставка-аукціон...

У львівському гарнізонному храмі Петра і Павла відкрилась благодійна виставка-аукціон

14.07.2016, 12:15
У львівському гарнізонному храмі Петра і Павла відкрилась благодійна виставка-аукціон - фото 1
Автором більшості ікон, написаних на старовинній гонті з церкви святого Юрія в Дрогобичі, є відомий український художник Лев Скоп, який упродовж останніх двох років активно займається волонтерством і допомагає фронту.

hudozh.jpg-uuuu.jpgАвтором більшості ікон, написаних на старовинній гонті з церкви святого Юрія в Дрогобичі, є відомий український художник Лев Скоп, який упродовж останніх двох років активно займається волонтерством і допомагає фронту.

Кошти, отримані від продажу цих ікон, також підуть на допомогу фронту, зокрема на придбання тепловізора для наших воїнів, пише День.

Лев Скоп уже більше десяти років пише ікони на гонті. Він вважає, що така ікона має глибше духовне значення. «Усе, що в церкві, – то святе: чи то дощечка, чи цеглинка. Я беру ту дошку і малюю ікону, і її уже не спалять. Та дошка, чи Гонта, матиме нове життя».

«З одного боку, це – матеріальна допомога, а з другої – люди, які придбають цю ікону, матимуть більше мотивації молитися за наше військо, – приєднується до розмови отець Тарас Михальчук, який служить у цьому храмі. – Така виставка у нас відбувається вперше, але заходів чи різних благодійних акцій на допомогу воїнам чи дітям- сиротам було вже багато. Відомі митці малювали з дітьми ікони, картини і тут же ж їх реалізовували. Це допомагало здійснювати інші проекти».

І до цієї акції вже долучилося чимало інших львівських художників, учні та приятелі Лева Скопа. Кожен день хтось приносить нову ікону, а львів’яни та гості міста їх активно купують. Незважаючи на те, що українці катастрофічно збідніли, у перший день цієї виставки-аукціону було зібрано понад двадцять тисяч гривень…

Ікони на старовинній гонті з церкви Юра в Дрогобичі, яка увійшла до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, уже зробили чимало добрих справ. Улітку 2015 р. із виставки «Гонта», організованої в Народному домі в Києві Українським кризовим медіа-центром, придбали тепловізор. За кошти від продажу гонт закуповували тактичне спорядження ЗСУ, національній гвардії та добровольцям, долучались до збору коштів на автівки та оптику, на медикаменти та лікування поранених. Маленькі іконки на гонтах оберігають наших хлопців на передовій і втішають поранених у госпіталях.