• Головна
  • Новини
  • Експерт від ФБР та капелан поділилася досвідом служіння та допомоги постраждалим на війні...

Експерт від ФБР та капелан поділилася досвідом служіння та допомоги постраждалим на війні

03.12.2014, 09:46
Експерт від ФБР та капелан поділилася досвідом служіння та допомоги постраждалим на війні - фото 1
Доктор Наомі провела три лекції у Києві та одну у Слов’янську, розповідаючи про подолання посттравматичного синдрому та роботу в кризових ситуаціях.

Наомі.jpgexklusiv.gifПротягом 30 листопада - 2 грудня в Україну завітала преподобний доктор Наомі Пейджет. Вона є капеланом і кризовим інтервентом при ФБР, сертифікованим членом групи духовного реагування та оперативної групи американської спільноти Червоного Хреста. Доктор Наомі провела три лекції у Києві та одну у Слов’янську, розповідаючи про подолання посттравматичного синдрому та роботу в кризових ситуаціях.

30 листопада та 1 грудня Наомі мала три виступи у Києві, організовані церквою «Нове життя» та особисто пастором Анатолієм Калюжним за підтримки Відділу соціального служіння та благодійності УПЦ Київського Патріархату.

Доктор Наомі Пейджет є сертифікованим кризовим капеланом, викладачем і автором навчальних програм. Вона отримала найвищу нагороду Американської асоціації експертів з травматичного стресу/Національної академії з кризового менеджменту, де виконує обов’язки голови комітету з емоційного/духовного піклування.

Наомі_2.jpgНа лекції 1 грудня вона розповідала про найпростіші принципи, які можуть допомогти іншим людям та самому капелану, психологу чи волонтеру. Зокрема вона підкреслила, що кожен, хто хоче допомагати іншим, спершу має зрозуміти себе: що він особисто може зробити, на які випадки відгукується серцем, де має найсильніші сторони, а в якій сфері краще не працювати і т.д. Кожен випадок, коли хтось хоче комусь допомогти, має особисто торкатись серця: «Ми робимо помилки у спілкуванні, коли самі не готові зрозуміти іншу людину. Не треба вчитись багатьом принципам психології, щоб підтримати людину з посттравматичним синдромом, варто просто пізнати себе та захотіти пізнати іншого».

Капелан пригадала свій досвід співпраці з ФБР, зокрема роботу на допитах. За її словами, заспокоїти чи навпаки підняти рівень стресу у людини дуже просто – варто голосно ставити частіше та більше питань, щоб людина почала знервуватись або ж навпаки не перевантажувати її зайвою інформацією та говорити підкреслено спокійно. Це стосується також і людей, які щойно повернулись з зони бойових дій або стихійного лиха.

Ще один принцип – прості питання. Не варто перевантажувати постраждалу людину допитуванням «чому», «як ви це сприймаєте», «чи хочете про це поговорити», тому що користь від цього буде дорівнювати нулю. Натомість прості питання як «що сталось» та «коли, де, з ким» не будуть ставити людину перед потребою відрефлексувати події, а волонтер зможе дізнатись більше про саму ситуацію. 

Наомі_лекція.jpg

Наомі розповіла, що часом спілкування з постраждалим починалось з того, що вона просто представлялась та давала людині змогу помовчати, але завжди була поруч за потреби.

«На сьогодні в Україні я бачу іншу проблему з солдатами. Зараз, коли події ще тільки тривають, їм дуже важко говорити. Зате навколо них є безліч волонтерів, які хочуть допомогти, але мало обізнані як це зробити. Коли ж бійці трохи відійдуть від тих подій та захочуть поговорити з кимось, поруч з ними вже нікого не буде і вони почуватимуться непотрібними», – підсумувала доктор.