• Головна
  • Новини
  • У Херсоні відбулось екуменічне святкування Пасхи для дітей-інвалідів та сиріт...

У Херсоні відбулось екуменічне святкування Пасхи для дітей-інвалідів та сиріт

25.04.2014, 11:36
У Херсоні відбулось екуменічне святкування Пасхи для дітей-інвалідів та сиріт - фото 1
У Херсоні вже 12-й рік поспіль у Міському ляльковому театрі проходить Пасхальне свято для дітей-інвалідів та сиріт.

Дитяча_пасха_1.jpgexklusiv.gifУ Херсоні вже 12-й рік поспіль у Міському ляльковому театрі проходить Пасхальне свято для дітей-інвалідів та сиріт. Ця вистава щороку є особливою, оскільки до свята долучаються представники фактично усіх християнських конфесій, вітаючи дітлахів з будинків-інтернатів та малечу з обмеженими можливостями.

«Ми і на День Миколая приїжджаємо, на Різдво, на День захисту дитини 1 червня. У нас діти-сироти, а також малеча, батьків яких позбавили прав. Переконана, що їм це лише на користь. По дітях я бачу велику різницю – вони стають більш розкутими, вони проявляють свої здібності, інтерес до мистецтва, вони більш зацікавлені у виступах – бо ми теж робимо вистави. Вони ще й знайомляться з іншими дітьми, після чого листуються з ними та заводять нових друзів», - розповідає вихователька дітей з інтернату.

Саму театральну виставу організовують студенти 2-3 курсів Херсонського державного університету, за спеціальністю культурологи. Їхня наставниця, заслужений педагог та режисер Лідія Іванівна Лимаренко застосовує подібну практику для них, вважаючи, що так можна повноцінно розкрити таланти юних дарувань, а також подарувати один щасливий день для дітей, яким довелось ковтнути лиха.

Дитяча_пасха_2.jpg

Окрім того, у фойє театру студенти-волонтери інших спеціальностей влаштовують забавки для малечі – пропонують розмалювати паперові писанки, влаштовують різні ігри, а після вистави обмінюють їхні квитки та запрошення на паски.

Дитяча_пасха_3.jpg

Особливість подібної пасхальної традиції – екуменічний характер свята, оскільки на нього традиційно приходять священики різних конфесій, аби спільно помолитись та привітати дітей. Минулого року на Пасху відбулась спільна молитва греко-католиків та православних служителів з УПЦ, а вже цього року вона була суто православною, об’єднавши священиків з УПЦ (МП) та УПЦ КП. Вони разом вийшли на сцену, привітавши усіх присутніх зі святом, а потім, взявшись за руки, з усіма гостями промовляли «Отче наш».

«Ця Пасха справді особлива, вона більш тривожна, ніж попередні. Ми її зустрічаємо з певною тривогою, це я бачу по кількості людей у храмах – вони більше моляться зараз, просять у Бога миру та аби Він послав любов в серця людей. Пасха – це те свято, коли життя воскресає на зло смерті, всупереч їй, тому ми всі сподіваємось, що мир восторжествує і це основне послання», - ділиться секретар Херсонської єпархії УПЦ протоєрей Максим.