• Головна
  • Новини
  • Римо-католицькі монахині у Вінниці дали покинутим немовлятам другий шанс на життя...

Римо-католицькі монахині у Вінниці дали покинутим немовлятам другий шанс на життя

16.02.2011, 12:59
Римо-католицькі монахині у Вінниці дали покинутим немовлятам другий шанс на життя - фото 1

У Вінниці відкрили «Вікно життя» для покинутих немовлят. Знаходиться воно в амбулаторному медичному Центрі при монастирі сестер Коносіянок. Матері, які вирішили відмовитися від дитини, зможуть її залишити в цьому віконечку. Після появи там дитини, у монастирі спрацьовує сигналізація, монахиня забирає дитину звідти.

exklusiv.gifvikno1.jpgУ Вінниці відкрили «Вікно життя» для покинутих немовлят. Знаходиться воно в амбулаторному медичному Центрі при монастирі сестер Коносіянок. Матері, які вирішили відмовитися від дитини, зможуть її залишити в цьому віконечку. Після появи там дитини, у монастирі спрацьовує сигналізація, монахиня забирає дитину звідти.

«Коли вони будуть тут з’являтися, – розповідає сестра Наталія, монахиня згромадження милосердя «Служниці Бога» Римо-Католицької Церкви, – ми їх будемо оглядати, якщо потрібно покупаємо, у нас є ванночка для цього, переодягнемо, одяг теж є».

vikno2.jpgВсіх дітей, яких будуть приносити реєструватимуть та фотографуватимуть. Про них будуть повідомляти у міліцію. Потім викликатимуть швидку допомогу та відвозитимуть їх до лікарні. Згодом – у Центр матері та дитини.

«Ми не ставимо собі за мету зібрати цих дітей, – каже головний лікар монастирського медичного закладу Леонід Горчиця. – Ми хочемо зберегти їхні життя».

За словами монахинь, таке вікно життя стане альтернативою смітникам та вокзалам, де матері- зозулі раніше залишали своїх дітей. Відеоспостереження за матерями не буде вестися. Навіть, якщо її застануть біля вікна, жодних запитань її не ставитимуть. Хоча право забрати своє немовля у неї буде. У Центрі матері та дитини перших два місяці неможна буде всиновлювати принесене немовля. Таким чином, жінка – зозуля, яка одумається, зможе забрати свою маленьку крихітку назад.

vikno3.jpg

vikno4.jpg«Це вікно заставить матір задуматися віддавати дитину сюди чи залишати, – каже єпископ Леон Дубравський Кам’янець-Подільської дієцезії Римо –Католицької Церкви. – У неї буде вагання і можливо у декого з них прокинеться материнський інстинкт і вона забере її назад. Окрім того, – продовжує священик, – таким чином ми спасемо материнську душу від гріха. Адже зробити аборт – це є вбивство. Задушити чи покинути немовля, щоб воно померло – теж вбивство, а коли жінка тут залишить крихітку, вона врятує життя немовляті і свою душу».

Таку ідею католиків підтримали усі священики Вінниччини. У знак підтримки цієї ідеї зібралися отці з усіх єпархій.

«Ми не заздримо їм, – зазначає керуючий Вінницькою єпархією УПЦ КП єпископ Онуфрій,– і не кажемо, чому це зробили католики, а не православні. Ми підтримуємо їх і радіємо, що таке вікно життя у нас з’явилось. Не важливо хто це зробив, важливо, що гарна справа твориться саме в Україні і в нашому місті.

Це дуже добра ідея, – продовжує протидиякон Владислав Демченко, секретар Вінницької єпархії УПЦ (МП), – дав би Бог, аби ці життя і душі були врятовані. На своїх проповідях у храмах ми закликаємо наших вірян та священиків усиновлювати таких покинутих дітей. Це, можна сказати, їм дається другий шанс на життя.

Вінниця стала четвертим містом в Україні де відкрились «Вікна життя». Такі ж заклади є у Львові, Києві та Тернополі.