Місія допомоги Папи Римського має три пріоритети

17.06.2016, 13:51
На даний момент триває підрахунок пожертв, попередньо називають суму кілька мільйонів євро. До пожертв долучився Папа Франциск особисто, а також збірка відбулася на католицьких парафіях Росії.

Гуманітарна місія допомоги Папи Римського Україні, що стартувала з візиту держсекретаря Ватикану кардинала П’єтро Пароліна, матиме три пріоритети. Про це заявили представники Римо-Католицької та Української Греко-Католицької Церков на прес-конференції в Києві 17 червня.

“Ціль Технічного комітету з надання гуманітарної допомоги, зібраної за ініціативою Папи Римського Франциска у всій Католицькій Церкві Європи для постраждалих внаслідок конфлікту на Сході України знайти дійсно потребуючих людей. Папа бажає, щоб допомога дійшла до найбідніших”, - заявив голова Комітету єпископ Ян Собіло.

На даний момент триває підрахунок пожертв, попередньо називають суму кілька мільйонів євро. До пожертв долучився Папа Франциск особисто, а також збірка відбулася на католицьких парафіях Росії.

Адресна допомога матиме три пріоритетні напрямки: харчування, медична допомога та житло. Саме ці базові потреби мають бути задоволені в першу чергу.

Крім того, є чотири пріоритетні категорії осіб, яким надаватиметься допомога. Це будуть вимушено переміщені особи, мешканці окупованих територій і “сірої зони” біля лінії зіткнення та поранені.

Механізм контролю передачі допомоги окупованим територіям ще не випрацюваний. Однак адресну підтримку будуть передавати постраждалим контактам парафій та громад Церков: РКЦ, УГКЦ, православних та протестантів. Ян Собіло згадав слова Папського нунція Клаудіо Ґуджеротті, що Донецьк є українським містом і обовязок Церкви допомагати усім.

Глава УГКЦ Святослав Шевчук додав, що до допомоги католиків Європи будуть долучені кошти, зібрані в громадях УГКЦ в України 24 квітня. Для цього буде створено окремий гривневий рахунок, який перейде в розпорядження Комітету.

До нього крім єпископа Яна Собіло, який його очолює, належить троє людей, відповідальних за бухгалтерський облік, за мобільну міжрегіональну координацію та за юридичні питання, ще одна особа буде призначена Папою з Caritas Internationalis.

Наступні два місяці будуть присвячені відбору бенефіціарів. Для цього прелставники комітету радитимуться з Церквами та релігійними організаціями на місцях. Загалом акція розрахована на один рік, але може бути продовжена за рішенням Папи.

Запропонувати проект чи людей, що потребують підтримки зможе кожен. Для цього треба заповнити анкету на офіційному сайті акції popeforukraine.com.ua