• Головна
  • Теми
  • Головний меседж Папі від Глави УГКЦ: «Це не громадянська війна, а війна Росії проти українського народу»...

Головний меседж Папі від Глави УГКЦ: «Це не громадянська війна, а війна Росії проти українського народу»

24.02.2015, 09:47
Головний меседж Папі від Глави УГКЦ: «Це не громадянська війна, а війна Росії проти українського народу» - фото 1
Спілкуючись з Папою Франциском, ми розповіли йому про те, що Україна є жертвою агресії сусідньої держави.

Глава УГКЦ Патріарх Святослав провів прес-конференцію для представників міжнародних видань, акредитованих при Апостольській Столиці. Модератором зустрічі із журналістами був о. Федеріко Ломбарді, прес-секретар папи Франциска. Тема зустрічі: “Душпастирське служіння УГКЦ в умовах війни”.

У своєму слові до журналістів Блаженніший Святослав підсумував візит “ad Limina” українських єпископів Синоду УГКЦ, що тривав впродовж минулого тижня у Вічному місті. Предстоятель УГКЦ зазначив, “що цей візит для єрархії нашої Церкви був нагодою передати Святішому Отцеві біль українського народу та молитися на гробах верховних апостолів за мир у нашій країні”.

прес-конф.jpg

“Спілкуючись з Папою Франциском, ми розповіли йому про те, що Україна є жертвою агресії сусідньої держави. Мова не йде про громадянську війну всередені нашої держави, але про пряму, хоч і не задекларовану війну проти українського народу”, – розповів Блаженніший Святослав. Він також зазначив, що Святіший Отець з великим співчуттям слухав про масштаби гуманітарну катастрофу, яку сьогодні переживає українське суспільство. Предстоятель УГКЦ переказав також слова Святішого Отця з цього приводу: “Я пліч-о-пліч з вами і є до ваших послуг”. “Ці слова Папи пояснили мені глибинне значення одного із титулів Святішого Отця – “Раб рабів Божих”, – прокоментував Блаженніший Святослав і додав, що “слова Папи утвердили нас в тому, що наша Церква йде в правильному напрямку – бути поруч із своєю паствою”.

Глава УГКЦ також розповів журналістам про душпастирське служіння УГКЦ в умовах війни та соціальну роботу різних доброчинних організацій, які надають допомогу біженцям та пораненим на війні. “Сьогодні близько 80 відсотків українського суспільства задіяні в різного роду волонтерську діяльність. Люди об’єднуються, допомагаючи один одному, не зважаючи на релігійну приналежність” і це, за словами Блаженнішого Святослава, “є справжнім практичним екуменізмом. Регійний мир, який нам вдалося зберегти в нашому суспільстві, є великим скарбом для нас”. Єрархи УГКЦ також звернулися до Святішого Отця з проханням посприяти у подоланні цієї гуманітарної катастрофи за домогою міжнародної спільноти.

Відповідаючи на запитання журналістів про слова папи стосовно поваги до міжнародного права, Блаженніший Святослав прокоментував: “Коли Апостольська Столиця говорить про необхідність дотримання міжнародного права, то закликає до поваги територіальної цілісноті та суверенітету України.  Якщо сусідня держава дозволяє собі анексію Криму, вона порушує будь-які норми міжнародного права”. Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ  з посиланням на прес-службу товариства “Свята Софія”.