• Головна
  • Новини
  • Папа Римський нагородив Золотим Хрестом священика з України...

Папа Римський нагородив Золотим Хрестом священика з України

22.02.2012, 11:26
Папа Римський нагородив Золотим Хрестом священика з України - фото 1
За заслуги перед Церквою Папа Римський Бенедикт XVI нагородив золотою медаллю (Хрестом) Pro Ecclesi et Pontifice (лат.За Церкву і Папу) українського священика Павла Вишковського ОМІ.

о. Павло ВишковськийЗа заслуги перед Церквою Папа Римський Бенедикт XVI нагородив золотою медаллю (Хрестом) Pro Ecclesi et Pontifice (лат.За Церкву і Папу) українського священика Павла Вишковського ОМІ. Цю відзнаку понтифіки надають за особливі заслуги та досягнення перед Церквою та Римським престолом.

Вручення нагороди відбулося 21 лютого у Києві. Золоту медаль о. Павлу вручив Апостольський нунцій, архиєпископ Томас Едвард Ґалліксон в присутності римо-католицького та греко-католцького духовенства.

Номінант подякував за медаль, зауваживши, що нагорода стала для для несподіванкою

«Є більш заслужені священики, ченці, черниці і миряни в Україні, які зберегли віру, вистояли під час переслідувань, до сьогодні служать з відданістю, ревністю і відвагою. Але, коли я вже «підпав під руку» Святішому Отцеві – то хочу цю нагороду віднести саме до них, і в їх імені до нашої Римо-Католицької Церкви в Україні, до моїх батьків, до Згромадження ОМІ, й усіх тих, кого Бог поставив на моїй життєвій дорозі впродовж усього цього часу», - сказав о. Павло, отримуючи Золотий хрест

Як інформує Католицький медіа-центр, Хрест за заслуги Pro Ecclesia et Pontifice був установлений Папою Левом XIII 17 липня 1888 року Апостольським Листом Quod Singulari Dei Concessu з нагоди 50-ти ліття його священства. Це є найвища нагорода, якою Понтифік може відзначити богопосвячених осіб, які з огляду на чернечий стан не приймають титулів Каноніка чи Монсеньора.

Золоту медаль можуть отримати також сестри-монахині і миряни. Зокрема Хрест Pro Ecclesia et Pontifice отримала у 1993 році блаженна Мати Тереза з Калькутти в 1993 р., а в 2009 році Мати Анджеліка – засновниця мережі Телебачення Віковічного Слова, яке діє сьогодні в 26 країнах світу.

В Україні медаллю Pro Ecclesia et Pontifice у 1997 році був відзначений теперішній єпарх Мукачівський ГКЦ владика Мілан Шашік СМ, аа у 2008 році священик Петро Жарковський OFM - нещодавній Генеральний вікарій Мукачівської дієцезії.

Довідка: О. Павло Вишковський ОМІ народився 1975 року в місті Бар (Вінницька обл.). З 1992 року належить до Згромадження Місіонерів Облатів Непорочної Марії. В роках 1993-1999 навчався у Місійній вищій духовній семінарії в Обрі (Польща), прийняв Таїнство Священства. З липня 1999 року працював як душпастир, місіонер і форматор в Україні. З 2001 по 2003 навчався в Римі, де здобув ліценціат і ступінь доктора теології.

Від початку 2006 р., і до 30 січня 2012 р. - був секретарем (місцевим співпрацівником) в Апостольській нунціатурі в Україні.

Від 7 березня 2005 року - директор Католицького медіа-центру в Києві.

Від 24 листопада 2011 - прес-секретар Конференції єпископів України

Cвященик Павло Вишковський є автором більше 10 книг, які розійшлися в загальній кількості близько 50 000 примірників, ініціатором заснування «Радіо Марія» в Україні, «Телебачення Віковічного Слова» а також інших проектів, зокрема російськомовної версії журналу «Водограй», який розповсюджується сьогодні по російськомовних країнах колишнього радянського Союзу, журналу для наймолодших «Водограйчик» та ін.