• Головна
  • Новини
  • Владика Борис Ґудзяк до Конференції єпископів Франції: Україна потребує солідарності всіх католиків...

Владика Борис Ґудзяк до Конференції єпископів Франції: Україна потребує солідарності всіх католиків

05.11.2016, 14:58
Владика Борис Ґудзяк до Конференції єпископів Франції: Україна потребує солідарності всіх католиків - фото 1
Війна на сході України триває, хоча інтерес світових ЗМІ до неї практично вщух.

lourdes.jpg

«На шляху до миру критично важливою є підтримка міжнародної спільноти і, зокрема, солідарність усіх католиків», - наголос владика Борис Ґудзяк у промові до французьких єпископів, повідомляє прес-служба Паризької єпархії.

4-9 листопада в Лурді відбувається зустріч Конференції єпископів Франції, на якій також присутні представники єпископських конференцій Польщі, Німеччини, Бельгії, Іспанії, Італії, Великобританії, Ірландії,  Румунії, Угорщини та країн Північної Африки. Владика Борис Ґудзяк, єпископ Паризької єпархії, є повноцінним членом Конференції єпископів Франції і кілька разів на рік бере участь у її роботі.

Під час пленарного засідання владика Борис звернувся до присутніх єпископів з промовою, у якій коротко розповів про ситуацію в Україні. «Війна на сході України триває, хоча інтерес світових ЗМІ до неї практично вщух. Майже щодня гинуть нові люди. За останні тридцять місяців було вбито десять тисяч осіб, із яких п’ятсот жінок і сімдесят дітей. Майже два мільйони громадян було переміщено. Гуманітарний аспект війни, про який часто забувають, сьогодні спричинює величезні стражданнями на європейському континенті», - наголосив він, звертаючись до французьких та європейських єпископів.

Владика також зосередився на гібридній інформаційній війні, яку Росія веде проти України та пояснив, чому події на сході не є «політичним сепаратизмом», а є «керованим тероризмом». «Окупований регіон має 400 кілометрів незахищеного кордону з Російською Федерацією, через який систематично надходять зброя та війська. Політична нормалізація, передбачена Мінськими угодами, неможлива, доки російські солдати та зброя цілковито та остаточно не залишать української території. Тільки мир дозволить організувати вільні вибори та почати діалог там, де сьогодні панують страх, насилля та зневага до фундаментальних прав людини – зокрема, релігійної свободи», - пояснив єпарх.

Він також розповів про роль Церков в Україні в опіці над військовими та тими, хто страждає від війни і поділився інформацією про виїзне засідання Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій в Краматорську, неподалік від зони українсько-російських бойових дій.

Владика Борис також від імені глави УГКЦ Святослава Шевчука висловив вдячність за солідарність французьких і європейських католиків, яку засвідчила збірка, ініційована Папою Франциском 24 квітня цього року на гуманітарні потреби в Україні.