У столиці відбулася прем’єра фільму про підпілля УГКЦ

19.03.2016, 14:39
У столиці відбулася прем’єра фільму про підпілля УГКЦ - фото 1
У межах заходів, присвячених 70-річчю споминів Львівського псевдособору 1946 року, 18 березня у Києві відбувся прем’єрний показ фільму «Ті, що вірні». Прем’єру кінострічки в Українському Домі відкрив вітальним словом Патріарх УГКЦ Святослав (Шевчук).

Валентин ДігтяренкоУ межах заходів, присвячених 70-річчю споминів Львівського псевдособору 1946 року, 18 березня у Києві відбувся прем’єрний показ фільму «Ті, що вірні». Прем’єру кінострічки в Українському Домі відкрив вітальним словом Патріарх УГКЦ Святослав (Шевчук).

Фільм знятий за сприяння Постуляційного центру беатрифікації та канонізації святих УГКЦ. Режисер – Валентин Дігтяренко, випускник школи журналістики УКУ, котрий також був режисером стрічки «Капелани», яку презентували восени 2015 року. Жанр нового фільму можна окреслити як документально-популярний, оскільки сама кінострічка була покликана, у першу чергу, висвітлити широкому колу глядачів сам факт «катакомбного» існування УГКЦ протягом другої половини ХХ століття.

«За більш детальною інформацією, джерельними та документальними деталями глядач може звернутися після фільму, для поглиблення своїх знань, — ділиться процесом творення режисер Валентин Дігтяренко. — Тому в роботі ми старалися максимально спрощувати величезний масив наукових досліджень, але не для того, аби зменшити їхню вартісність, а щоб промовити до людей доступно. Ми хотіли звернути увагу взагалі на підпілля УГКЦ як явище».

«Ті, що вірні» здебільшого складаються з інтерв’ю священиків, монахів, мирян, які безпосередньо брали активну участь у житті та творенні підпілля УГКЦ. Ці кадри фільму влучно поєднані з уривками радянських пропагандистських стрічок, які змальовували «опіумність» Церкви (не тільки УГКЦ). Унікальними є спогади священиків, громадських активістів, які брали участь у голодуванні в Москві наприкінці 1980-х років. Такими протестами також відстоювали право на відкрите існування Церкви. Задокументовані кіно- та фотокадри виходу УГКЦ з підпілля.

Блаженніший Святослав

Перед показом Блаженніший Святослав звернувся до присутніх: «Сьогодні ми змушені говорити про так звану «ліквідацію» нашої Церкви, але ж ми розуміємо, що, насправді, Церкву просто не можливо ліквідувати документами чи будь-чим іншим. Вона живе з вірними і завдяки вірним теж. Зараз ми щойно повертаємося до тієї чисельності вірян та священників, монахів, яка була до переслідування УГКЦ. Проте мусимо пам’ятати, що було перед нами, шанувати цю пам’ять. Ті, хто залишилися вірними несуть приклад мужності, яка винагороджується благодаттю. Сьогодні наша Церква потребує «тих, що вірні» не менше, ніж декілька десятків років назад».

Наступний показ фільму відбудеться 20 березня на «5 каналі», о 17.00. Далі кінострічка помандрує містами Західної України. Можливо, покази будуть в центральному та південному регіонах країни. Повідомляє РІСУ Ніна Поліщук.

На презентації фільму