• Головна
  • Новини
  • Патріарх Святослав (Шевчук): 70 років тому Святоюрська гора для греко-католиків стала Оливною горою...

Патріарх Святослав (Шевчук): 70 років тому Святоюрська гора для греко-католиків стала Оливною горою

08.03.2016, 19:20

Українська Греко-Католицька Церква 8 березня відзначає трагічну дату – 70 років тому комуністичний режим у Львові провів псевдособор, який мав на меті ліквідувати УГКЦ. Після цього зібрання греко-католицькі священнослужителі та миряни, які не захотіли переходити на Московське Православ’я, попали під прес репресивної машини. Тисячі з них загинули у таборах, а ті, що уцілили, змушені були переховуватися.

Українська Греко-Католицька Церква 8 березня відзначає трагічну дату – 70 років тому комуністичний режим провів псевдособор, який мав на меті ліквідувати УГКЦ. Після цього зібрання греко-католицькі священнослужителі та миряни, які не захотіли переходити на Московське Православ’я, попали під прес репресивної машини. Тисячі з них загинули у таборах, а ті, що уцілили, змушені були переховуватися.

З нагоди цієї скорботної дати сьогодні у соборі святого Юра у Львові відбулося Богослужіння, яке очолив Патріарх УГКЦ Святослав (Шевчук). Участь у Літургії взяли також єпископи, священики, сотні мирян.

Як повідомляє Департамент інформації УГКЦ, Блаженніший Святослав, звертаючись до присутніх, нагадав, що 70 років тому тут у цьому самому храмі намагалися знищити Церкву. І для мільйонів греко-католиків свтоюрська гора вмить перетворилася на Оливну.

«Тут, вдивляючись в майбутнє своєї Церкви та свого народу, обливався кривавим потом та сльозами праведний митрополит Андрей Шептицький, у молитві перед Отцем стояв наш великий попередник Патріарх Йосиф Сліпий, знаючи, яку гірку чашу мук та страждань має пити його народ та УГКЦ», - сказав проповідник.

Патріарх Святослав подякув Богові за те, що УГКЦ стала «інструментом спасіння і воскресіння українського народу та держави».

«Дякуємо за те, що саме в УГКЦ було багато учнів Христових, які на заклик нашого Спасителя, чували і молилися. Вдячні Богу за мучеників та святих ісповідників Христової віри УГКЦ, які терпіли страждання за близкість із намісником апостола Петра на землі, зокрема в другій половині XX століття після цієї сумної події», - зазначив він.

На думку першоєрарха, Господь і сьогодні прославляє УГКЦ через новітні атаки ворога, щоб ми ставали праведними:

«Учора увесь світ сколихнула вістка про те, що велике число священиків-інтелектуалів Православної Церкви, скерували до нас лист із перепрошенням за злочин псевдособору. Тому я прагну пригадати жест, який звершив мій попередник десять років тому - Блаженніший Любомир, звертаючись до наших православних братів словами святого Папи Івана Павла II, кажучи, що ми їм прощаємо і просимо прощення. Нехай ця наша протягнута рука примирення і оздоровлення бодай цей раз не залишиться без відповіді».

Блаженніший Святослав розповів про зустріч Постійного Синоду єпископів УГКЦ із Папою Франциском в Римі. Він розповів, що Папа уділив УГКЦ апостольське благословення і сам попросив благословення від єпископів УГКЦ: «Він схилив перед нами свою голову кажучи: "Благословіть мене".

«Ми відчули, що Понтифік схилив голову перед Церквою-мученицею і багатостраждальним народом», - наголосив Патріарх.

Наприкінці владика Богдан (Дзюрах), секретар Синоду єпископів УГКЦ, зачитав Послання Папи до УГКЦ з нагоди 70-х роковин львівського псевдособору. Також зачитали лист Президента України до УГКЦ з цієї нагоди.