• Головна
  • Новини
  • Єпископи Української Греко-Католицької Церкви зустрілися з Папою (оновлено)...

Єпископи Української Греко-Католицької Церкви зустрілися з Папою (оновлено)

05.03.2016, 15:08
Єпископи Української Греко-Католицької Церкви зустрілися з Папою (оновлено) - фото 1
5 березня Папа Франциск прийняв під час приватної аудієнції, що тривала годину, главу Української Греко-Католицької Церкви патріарха Святослава Шевчука та членів Постійного Синоду.

5 березня Папа Франциск прийняв під час приватної аудієнції, що тривала годину, главу Української Греко-Католицької Церкви Патріарха Святослава (Шевчука) та членів Постійного Синоду.

"Ми як душпастирі говорили від імені українського народу, і Папа нас почув", — коротко зазначив РІСУ після зустрічі владика Кен Новаківській, єпископ Нью Вестмінстера (Канада).

Як пояснив Глава УГКЦ, проведення засідань Постійного Синоду у Римі та зустріч зі Святішим Отцем були заплановані у контексті спогадування сумної річниці 70-річчя Львівського псевдособору 1946 року, щоб засвідчити єдність УГКЦ з Наступником святого Петра, повідомило Радіо Ватикану.

Він також повідомив, що після зустрічі патріарх Святослав подарував Папі оригінальну копію української ікони "Милосердя Двері".


Зустріч єпископату УГКЦ з Папою

Члени Постійного Синоду провели зустрічі та розмови з представниками Апостольської Столиці та приготували публічне звернення, у якому доносять до уваги світового співтовариства інформацію про агресію та гібридну війну проти України та розповідають про страждання мільйонів невинних людей. Церква засуджує звірства, викрадення, ув’язнення та тортури супроти окремих осіб та груп в Донбасі і в Криму, особливо супроти кримських татар, а також зневажання свободи віросповідання та гідності мільйонів людей.

Керівництво УГКЦ звернулося до Святішого Отця і світу з проханням допомогти припинити війну і полегшити гуманітарну кризу, спричинену російською агресією проти України. Неоголошена війна, що триває, хоча зараз і є поза увагою світу, вплинула на життя п’яти мільйонів осіб. Вона спричинила до десяти тисяч смертей, десятки тисяч поранень та залишила без домівок більше двох мільйонів людей.

Підступні методи гібридної війни завдали посттравматичного шоку сотням тисяч наших громадян і величезних соціо-економічних збитків. Велика частина індустріальних потужностей на сході України зруйнована, українська валюта за два роки втратила ⅔ своєї вартості, що призводить до зубожіння всього 45-мільйонного населення. Українців безперестанку паплюжать за допомогою добре продуманої та фінансованої міжнародної пропаганди.

«Я сказав Святішому Отцеві: Народ страждає, Ваша Святосте, і чекає Ваших обіймів. Папа Франциск дав чітко зрозуміти, що буде діяти», – повідомив Блаженніший Святослав.

ХХ століття було часом невимовних страждань для України. Дві світові війни, геноциди, організований режимом голод, етнічні чистки забрали життя 15 мільйонів. УГКЦ, – Церква, що історично була солідарна з народом і його стражданнями, – була жорстоко придушена Сталіним. Радянська влада намагалася від’єднати її від католицького сопричастя та від єпископа Риму. Сталінський режим поставив Церкву поза законом через неканонічний, насильницький та маніпулятивний Львівський псевдособор, що відбувся 8-10 березня 1946 року. Наша Церква стала найбільшою забороненою Церквою у світі. Радянська влада заарештувала усіх єпископів, сотні священиків та десятки тисяч вірних і передала власність УГКЦ Російській Православній Церкві або ж конфіскувала для використання у світських цілях. Проте Церква дивом воскресла і активно та динамічно розвивається як в Україні, так і на чотирьох континентах, з молодими священиками та відданими мирянами, яких надихає приклад мучеників ХХ століття.

«Для українців, які належать до різних Церков і релігійних організацій та навіть невіруючих, Святіший Отець є глобальним моральним авторитетом, який говорить правду. Цей голос правди є особливо важливим для українців, що страждають сьогодні. Якщо люди не чують чи не розуміють цього голосу, то вони заплутуються, непокояться і почуваються забутими», – сказав Блаженніший Святослав Папі Франциску. «Святіший Отець наголосив, що ніхто не вирішуватиме екуменічні питання ціною Східної Католицької Церкви», – наголосив Глава УГКЦ.

«УГКЦ готова забезпечити відповідальне, прозоре та екуменічне адміністрування міжнародної допомоги, служачи українському суспільству без огляду на національність, мову чи релігійну приналежність. Ми готові співпрацювати з іншими урядовими і неурядовими організаціями. Досить страждань. Їм можна запобігти. Їх можна зцілити. Зробімо Рік Божого милосердя реальністю для українців», – сказав Блаженніший Святослав. Повідомляє Інформаційний департамент УГКЦ.