• Головна
  • Новини
  • У Хмельницькому урочисто проголосили створення Кам’янець-Подільської єпархії УГКЦ...

У Хмельницькому урочисто проголосили створення Кам’янець-Подільської єпархії УГКЦ

08.02.2016, 09:42
У храмі Різдва Преcвятої Богородиці УГКЦ, що в Хмельницькому, 7 лютого відбулася історична подія – проголошення Кам’янець-Подільської єпархії Української Греко-Католицької Церкви.

У храмі Різдва Преcвятої Богородиці УГКЦ, що в Хмельницькому, 7 лютого відбулася історична подія – проголошення Кам’янець-Подільської єпархії Української Греко-Католицької Церкви.

Про це повідомляє Департамент інформацію УГКЦ.

З цієї нагоди Патріарх Святослав (Шевчук) разом із владиками Синоду Єпископів УГКЦ та Архиєпископом Клаудіо Гуджеротті, Апостольським нунцієм в Україні відслужили Божественну Літургію.

Під час Богослужіння, перед проповіддю, Секретар Синоду Єпископів УГКЦ Богдан (Дзюрах), зачитав Декрет про проголошення єпархії. У документі подано докладний історичний екскурс цієї адміністративної одиниці Церкви.

Територія новоствореної єпархії простягається на Хмельницьку область і вона належатиме до Тернопільсько-Зборівської митрополії УГКЦ. Осідком єпархіального єпископа Кам’янець-Подільської єпархії визначено м. Хмельницький.

Глава УГКЦ у своїй проповіді пояснив, для чого Церква проголошує нові структури, відкриває нові єпархії, будує нові храми, засновує нові єпископські осідки.

Він також подякував усім, хто спричинилися до розбудови УГКЦ.

«Особливо згадуємо працю і посвяту Митрополита Василя. Не один рубець на його серці закарбований через його невтомне апостольське служіння на Поділлі. Я вдячний священикам, духовенству та монашеству, яке невтомно тут працює і є апостолами Божого милосердя. Особливо дякую братам-семінаристам Тернопільської духовної семінарії, які знають, що означає будувати храм, як спільноту через катехитичну працю, діла милосердя, і також знають, як за один місяць можна збудувати Господній храм», - промовив Предстоятель Церкви.

Довідка: У 1996 році був створений Києво-Вишгородський екзархат УГКЦ, до складу якого входила Хмельниччина. Згодом, у 2002 році, в Хмельницькій області душпастирювало п’ять священиків, які обслуговували сім парафій: у Кам’янці-Подільському (дві парафії) та в селах поблизу Хмельницька (три парафії).

21 жовтня 2003 року Синод Єпископів УГКЦ передав територію Хмельницької області під опіку, а потім приєднав до складу Тернопільсько-Зборівської єпархії. Усі тринадцять років ця територія динамічно розвивалася і зараз тут діє Кам’янець-Подільський і Хмельницький деканати (76 парафій і 52 храми).