В Івано-Франківську встановили та освятили пам’ятник Митрополитові Андрею Шептицькому

28.08.2015, 16:04
Католики
В Івано-Франківську встановили та освятили пам’ятник Митрополитові Андрею Шептицькому - фото 1
Саме ця подія стала завершальною у проведенні VI Сесії Патріаршого Собору УГКЦ. До місця встановлення монументу – площу Шептицького в Івано-Франківську, в час урочистостей його освячення зібралися сотні вірних

Саме ця подія стала завершальною у проведенні VI Сесії Патріаршого Собору УГКЦ. До місця встановлення монументу – площу Шептицького в Івано-Франківську, в час урочистостей його освячення зібралися сотні вірних-гостей в очікуванні на делегатів Патріаршого Собору та Патріарха Святослава.

«Це справді важлива подія в житті нашої церкви – Патріарший Собор і відкриття пам’ятника величній постаті нашої церкви – Митрополитові Андрею Шептицькому, — каже пані Ольга. — Ми маємо вшановувати тих, хто так багато зробив для української церкви, держави та її народу».

Урочистою ходою під гучні оплески та вітання присутніх колона делегатів Собору УГКЦ разом з Патріархом Святославом прибула на площу Шептицького. Далі прозвучав молебень, вітальне слово Патріарха, в якому він наголосив на важливості в історії української Церкви постаті Митрополита Шептицького, його внесок в її творення, життя нашої держави та народу загалом. «У пам’ятнику бачимо Митрополита Андрея серед діточок, як батька, як учителя віри, як того, хто передає в їхні руки найцінніше, що має український народ – віру в Бога», — сказав Глава УГКЦ.

Після привітань Патріарх Святослав благословив і окропив монумент.

Авторами пам’ятника Митрополиту Андрею Шептицькому в Івано-Франківську стали львівські скульптори Степан Федорин, який народився на Івано-Франківщині, та Микола Гурмак.

«На даний час я вже почуваюся спокійно – було хвилювання, коли ми тільки приїхали і почали встановлювати нашу роботу. Тоді я почував відповідальність перед людьми, адже розумів, що всі вони частинка цієї скульптури, — ділиться Степан Федорин. – Адже кожен з них має бачити в Митрополитові той приклад високодуховної людини. Саме це ми хотіли вкласти в роботу – велич духу, багатогранність вчинків».

«Загальна вартість спорудження монумента Митрополиту Андрею Шептицькому, хоча він мав би, насправді, бути дорожчим – понад мільйон гривень, — каже головний архітектор міста Івано-Франківська Володимир Гайдар. – Один мільйон гривень, в тому числі – 88 тисяч з депутатського фонду надійшли з міського бюджету. Ще 70 тисяч додано Церквою. Загалом – це є дорогий монумент більше з точки зору духовної». Повідомляє з місця подій кореспондент РІСУ Наталя Палій.

Відкриття пам'ятника Андрею Шептицькому в Івано-Франківську

Відкриття пам'ятника Андрею Шептицькому в Івано-Франківську