• Головна
  • Новини
  • Глава УГКЦ Святослав (Шевчук): Собор – це час пошуку успішних рішень...

Глава УГКЦ Святослав (Шевчук): Собор – це час пошуку успішних рішень

25.08.2015, 16:52
Глава УГКЦ Святослав (Шевчук): Собор – це час пошуку успішних рішень - фото 1

Як зробити, щоб вірити в Бога було модно, сучасно, цікаво, і щоб це ставало основою життя для сучасної людини, особливо молодої. Так окреслив завдання VІ сесії Патріаршого Собору Української Греко-Католицької Церкви «Жива парафія – місце зустрічі з Живим Христом» Глава УГКЦ Патріарх Святослав (Шевчук) на зустрічі з журналістами в Івано-Франківську 25 серпня.

exklusiv.gifЯк зробити, щоб вірити в Бога було модно, сучасно, цікаво, і щоб це ставало основою життя для сучасної людини, особливо молодої. Так окреслив завдання VІ сесії Патріаршого Собору Української Греко-Католицької Церкви «Жива парафія – місце зустрічі з Живим Христом» Глава УГКЦ Патріарх Святослав (Шевчук) на зустрічі з журналістами в Івано-Франківську 25 серпня.

У цьому місті 25-28 серпня близько 200 делегатів з різних країн розмірковують над стратегією розвитку Церкви, яка фокусується на парафіяльному житті.

«В нашій Церкві в різних єпархіях є парафії дуже різного рівня активності. Наприклад, на сході і півдні України парафії дуже маленькі, але там немає жодного парафіянина, який би не відчував себе діяльним членом спільноти, який має завдання ділитися вірою. Натомість, є величезні парафії, де переважають анонімні християни, які приходять, але не відчувають себе членами спільноти», - пояснив Блаженніший Святослав. Він наголосив, що бажанням церковного проводу є, щоб кожен вірний був свідомим і активним у житті своєї парафії, робив парафію живою.

За словами Патріарха Святослава, стратегія живої парафії – це не просто стратегічний план, а рух, який має сягати сегментів церковного життя. «Ми не маємо готових рішень, Собор – це час пошуку. Ми хочемо почути не лише про проблеми, але також успішні приклади їх вирішення, приклади служіння, які варто перейняти». Він зазначив, що для нього і для багатьох делегатів важливо почути практичні рекомендації щодо втілення різних душпастирських проектів, які оживляють парафіяльне життя.

Глава УГКЦ повідомив, що делегати Собору готують три листи, своєрідні послання: до Римського Архиєрея Франциска, до Президента України Петра Порошенка та до українського народу. Авторами цих листів будуть різні люди, що бачать різні аспекти життя та служіння Церкви, наприклад, до авторства листа до Президента долучаться військовий капелан та поетеса з Луганська.        

Особливістю цього Собору, за словами Блаженнішого Святослава, є присутність владики Ігоря (Ісіченка), архиєпископа Харківсько-Полтавської єпархії Української Автокефальної Православної Церкви (оновленої) з делегацією його священиків. Він висловив сподівання, що присутність братів-православних стане закликом до єднання християн в Україні.

«В суспільстві є запит на єдність. Серед усіх конфесій в Україні є рух пошуку шляхів до єдності і він, я думаю, увінчається успіхом. Присутність владики Ігоря і його делегації – це гарний знак», - зазначив Глава УГКЦ. Проте Патріарх Святослав застеріг щодо застосування до Церкви механізмів єднання чи роз’єднання світських організацій.