• Головна
  • Новини
  • Глава УГКЦ окреслив два найважливіших завдання стратегічного Патріаршого Собору УГКЦ...

Глава УГКЦ окреслив два найважливіших завдання стратегічного Патріаршого Собору УГКЦ

25.08.2015, 12:05
Глава УГКЦ окреслив два найважливіших завдання стратегічного Патріаршого Собору УГКЦ - фото 1
Собор УГКЦ під назвою: «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом», який розпочав роботу сьогодні в Івано-Франківську, зібрав 250 делегатів із 57 країн світу. Очолює Собор Глава УГКЦ Патріарх Святослав.

Святослав.jpgexklusiv.gifСобор УГКЦ під назвою: «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом», який розпочав роботу сьогодні в Івано-Франківську,  зібрав 250 делегатів із 57 країн світу. Очолює Собор Глава УГКЦ Патріарх Святослав.

Собор розпочався Літургією в Архикатедральному соборі Воскресіння
Христового, де Патріарх Святослав Шевчук звернувся до делегатів з
привітальним словом та був зачитаний офіційний декрет Собору.

«Собор – це надзвичайно важливий момент, він дає можливість побачити
єдність нашої Церкви у повноті її різноманітності, адже тут
представлене усе церковне тіло і важливими учасниками є миряни, які
приносять голос Божого люду з усіх континентів», - зазначив в своєму
слові на першому пленарному засіданні патріарх Святослав Шевчук.

Глава УГКЦ зробив екскурс в історію, коли саме зародилася ідея виробити стратегію розвитку УГКЦ.  Ця ідея бере початок з 2011 року. «Ця стратегія появилася завдяки мудрості мого попередника  Блаженнішого Любомира (Гузара). Це він поставив запитання: Якою ми хочемо бачити УГКЦ через 10 років, у 2020 році?

Все почалося з владик-мрійників, які під керівництвом митрополита Філадельфійського Стефана (Сороки) , поставили собі завдання проаналізувати сучасний стан УГКЦ і побачити її образ у 2020 році. Опісля була створена команда, стратегія перестала бути теорією і було обрано фокус – парафію як первинну клітиною Церкви.

«Де б не була наша парафія – в Північній чи Південній Америці, Австралії, Європі, в Україні чи на Далекою Сході, якою б вона не була – великою чи малою - парафія має бути живою», - наголосив Блаженніший Святослав. Так зародилася тема Сьогоднішнього патріаршого Собору.

Він додав, що сучасний стан війни вніс свої корективи, але не змінив фокусу. За словами Глави УГКЦ, Церква сьогодні як ніколи повинна гнучко реагувати на виклики сучасності. Бо у далекому 2011 р. ніхто і уявити не міг, що місцем зустрічі з Богом може бути також Майдан у Києві чи передова на Донбасі. «Київський Майдан збудив усіх наших вірних у всіх країнах світу. Наші громади сьогодні стають осередками волонтерського руху. І я би хотів, щоб в контексті цього Собору ми зробили іспит сумління: наскільки живою Церквою ми є, щоб рухатися вперед»,  – закликав Глава .

Патріарх Святослав окреслив завдання Собору і очікування від нього:

1. Всі учасники Собору повинні говорити тільки правду про справжнє життя Церкви.

2. Усі повинні почути один одного. Повинен відбутися живий обмін успіхами та невдачами. Щоб резолюції Собору не залишилася лише писаними на папері, а були зреалізовані. Щоб усі дискусії Собору, а потім прийняті Синодом єпископів (що відбудеться  після Соборових засідань) за його результатами рішення призвели до якісних змін у єпархіях і парафіях УГКЦ.

Глава УГКЦ окремо привітав архиєпископа Ігоря (Ісіченка) , очільника Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ (оновленої), який присутній на Патріаршому Соборі УГКЦ. За словами Патріарха Святослава, вперше в історії УГКЦ на Соборі представлені делегати від Православної  Церкви.