• Головна
  • Новини
  • Сьогодні вшановують 150-річчя від дня народження митрополита УГКЦ Андрея Шептицького...

Сьогодні вшановують 150-річчя від дня народження митрополита УГКЦ Андрея Шептицького

29.07.2015, 10:15
Сьогодні вшановують 150-річчя від дня народження митрополита УГКЦ Андрея Шептицького - фото 1
З нагоди вшанування пам’яті митрополита у Святоюрському соборі о 10 годині розпочнеться Божественна Літургія, яку очолить глава УГКЦ Святослав.

PortletImage_UA_345.jpg29 липня в Україні та світі вшановують 150-річчя від дня народження глави Української Греко-Католицької Церкви, митрополита Андрея Шептицького. Головні урочистості проходять у Львові. З цієї нагоди на Святоюрській площі сьогодні за участю Президента України відкриють пам’ятник великому меценату.

У Львівській опері відбудеться урочиста академія. На урочисті вшанування Митрополита Андрея очікується у Львові 70 тисяч прочан та представників родини Шептицьких, яка сьогодні налічує понад 100 осіб. За повідомленням Радіо Свободи, у Канаді живуть дві доньки брата Шептицького – Леона, а також його брата Олександра,  онуки та правнуки. На урочистості у Львів і запрошена також родина митрополита Шептицького з Польщі.

З нагоди вшанування пам’яті митрополита у Святоюрському соборі о 10 годині розпочнеться Божественна Літургія, яку очолить глава УГКЦ Святослав. На площі біля собору встановили екрани, щоб люди могли бачити пряму трансляцію з церкви. Після Літургії молитимуться у крипті собору Святого Юра, де спочиває Митрополит Андрей.

Юра.jpg

Щодо пам’ятника Митрополиту, який сьогодні урочисто відкриють у Львові, його автором є скульптор Андрій Коверко. Цей постамент був встановлений за життя митрополита Шептицького восени 1932 року у греко-католицькій академії. Також у 1935 році на подвір’ї Національного музею було встановлено пам’ятник митрополитові авторства Сергія Литвиненка. Обидві скульптури знищила радянська влада.

РІСУ детальніше інформуватиме про урочистості на площі св.Юра.

Довідка:

Андрей Шептицький (29.07.1865 – 01.11.1944) очолив Українську Греко-Католицьку Церкву 1901 року. Митрополит мав декілька наукових ступенів: доктор права, доктор теології, доктор філософії.

Митрополит Шептицький перший із вищих єрархів Греко-Католицької Церкви почав використовувати народну мову у спілкуванні із вірними.

Як Митрополит, двічі відвідав Росію (1907, 1912) та Білорусь. Сприяв розбудові Російської Греко-Католицької Церкви. Створив апостольський вікаріат для вірних греко-католицької церкви у Боснії. У 1907 році добився призначення єпископа для США, а в 1912 році – для українців в Канаді.

У міжвоєнний період Митрополит Шептицький продовжував роботу з розбудови УГКЦ. За його ініціативи було засновано Львівську греко-католицьку академію (1928р.), Богословське наукове товариство.

Під час Другої Світової війни Шептицький ставив питання про об’єднання всіх християн України навколо Київського Патріархату у єдності з Римським престолом.

Митрополит підтримував діяльність наукових культурно-просвітницьких товариств «Просвіта», «Рідна школа», «Сільський господар».

Заснував Український національний музей, надавав стипендії молодим українським митцям для здобуття художньої освіти у кращих навчальних закладах Європи.

На сьогодні триває процес беатифікації Митрополита Андрея.

Беатифікація (лат. Beatificatio) – це акт зарахування тієї чи іншої особи до лику блаженних, це своєрідний  "нижчий щабель" в процесі підготовки канонізації – безпосереднього зарахування до сонму святих.

16 липня 2015 року Папа Франциск прийняв на приватній аудієнції кардинала Анджело Амато, СДБ, префекта Конгрегації у справах святих, під час якої затвердив декрети цього відомства, котрі стосуються визнання героїчні чесноти кандидатів на прославу. Першим у цьому списку є слуга Божий Андрей Шептицький, Львівський митрополит УГКЦ.

Підтвердження геройськості чеснот – це один з етапів процесу, після якого для беатифікації потрібно підтвердження чуда, отриманого за заступництвом кандидата на прославу.