У Херсоні греко-католики освятили храм

03.05.2015, 11:31
2 травня відбулася Архиєрейська Божественна Літургія та освячення храму св. Володимира в Херсоні, яке здійснив Глава УГКЦ Святослав (Шевчук).

2 травня відбулася Архиєрейська Божественна Літургія та освячення храму св. Володимира в Херсоні, яке здійснив Глава УГКЦ Святослав (Шевчук).

Освячення відбулося у співслужінні Апостольського Нунція Архиєпископа Томаса Едварда Ґалліксона, владик УГКЦ: Михаїла (Бубнія), Екзарха Одеського та адміністратора Кримського Екзархату, Василія (Івасюка), Єпарха Коломийсько – Чернівецького, Василія (Тучапця), Екзарха Харківського, а також Бронеслава Бернадського, ординарія Одесько-Сімферопольського РКЦ, секретаря Апостольської Нунціатури монсеньйора Пйотра Тарнавскі, численного духовенства, повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

На церковних заходах були присутні міський голова Херсону Володимир Миколаєнко та перший заступник голови Херсонської ОДА Валентина Січова.

«Ми сьогодні є свідками і учасниками історичної події, сьогодні Господь Бог дозволив нам освятити цей святий храм, який є плодом любові до Бога і до ближнього. Цей храм збудований з любов’ю до людей Херсонщини і для майбутнього України. Заповідаю вам, щоб ви любили один одного», - наголосив Патріарх Святослав у своєму зверненні до великої кількості прихожан, які прийшли у храм.

Історична довідка:

Монастир святого Володимира Великого — монастир Української Греко-Католицької Церкви у Херсоні.

Греко-католицька громада м. Херсона організувалася на початку 1990-х років. На той час громада не мала ні священика, ні церкви, тому миряни відвідували чинні місцеві храми.

На початку 1993 року організована херсонська греко-католицька громада звернулася з проханням до отців Василіян про душпастирську опіку.

У травні з благословення Глави Української Греко-Католицької Церкви, Блаженнішого Мирослава Івана Любачівського до міста прибув ієромонах Ісидор Гончар.

1994 — місцева влада виділила громаді 1,3 га землі по вул. 200-річчя Херсона, 53 (частина колишнього аеродрому) для будівництва монастирського комплексу. Отець Ісидор Гончар (ЧСВВ), бр. Василь Данищук (ЧСВВ) власноруч із вагончиків будували та оздоблювали тимчасову споруду монастиря св. Володимира Великого, поки архітектори розробляли проект майбутнього монастирського комплексу.

Також, на базі монастиря планувалося створення молодіжного центру та студії декоративно-ужиткового мистецтва. Згодом, проект було переглянуто, а будівництво відстрочено.

2007 — за ініціативи отців Василіян із села Крилос Галицького району Івано-Франківської області до Херсона привезли в розібраному вигляді дерев'яну церкву.

На місці церкву збирали 4 людини впродовж двох місяців. Вона змайстрована з дуба та смереки й покрита ґонтами (16 тисяч деталей, ручне виготовлення).

3 червня 2007 року храм було освячено на честь рівноапостольних Кирила та Мефодія.

Церква св. Кирила та Мефодія — сучасна реконструкція храму XVI ст. Вид — українська дерев'яна архітектура, стиль — галицький.

Це перший та єдиний представник дерев'яної архітектури в Херсоні.

2009 — почалося будівництво монастиря св. Володимира Великого. 26 липня 2009 року посвятили наріжний камінь монастиря св. Володимира Великого.

6 грудня 2011 року Глава УГКЦ Святослав Шевчук у рамках візиту до Одесько-Кримського екзархату під час Божественної Літургії у Херсоні посвятив василіянський монастир святого Володимира, а також освятив хрести та бані нового храму святого Володимира Великого.

29 березня 2012 року п'ять бань та хрестів було встановлено на церкві.