• Головна
  • Новини
  • В Україні заснована католицька організація «Лицарі Колумба»...

В Україні заснована католицька організація «Лицарі Колумба»

12.08.2013, 12:08
Головним завданням «Лицарів Колумба» – цілковито підтримувати Католицьку Церкву в її євангелізаційній місії через пропагування таких чеснот, як милосердя, єдність, братерство та патріотизм, а також підтримка католицьких родинних цінностей.

У Сполучених Штатах Америки під час 131-ї щорічної міжнародної Верховної конвенції організації «Лицарі Колумба», яка 6-8 серпня цього року проходила в м. Сан-Антоніо, штат Техас, верховний лицар ордену Карл Андерсон у своїй головній доповіді повідомив про те, що «Лицарі Колумба» вже присутні в Україні.

Цьогорічне зібрання проходило під гаслом «Будьте охоронцями Божих дарів». У конвенції взяли участь близько трьох тисяч осіб, включно з кардиналами, архиєпископами, єпископами, священиками,  дияконами та мирянами.

З боку Української Греко-Католицької Церкви були: владика Стефан (Сорока), Архиєпископ і Митрополит Філадельфійський (США), який представляв Блаженнішого Святослава (Шевчука), котрий звернувся до учасників конвенції з відеопосланням; владика Браєн (Байда), Єпарх Саскатунський (Канада); владика Кен (Новаківський), Єпарх Нью-Вестмінстерський (Канада); митроф. протоєрей Михайло Буячок, настоятель митрополичої катедри Святих Володимира і Ольги у Вінніпезі (Канада) та делегат конвенції; ієрей Любомир Жибак, адміністратор парафії Пресвятої Тройці та святині Святого Хреста у м. Янгстаун, штат Огайо (США) та особистий гість верховного лицаря; пан Мерлин Онищук, заступник верховного лицаря в провінції Манітоба (Канада), та інші священнослужителі й миряни.

Процес започаткування в Україні організації «Лицарі Колумба» був розпочатий попереднім Главою УГКЦ, Блаженнішим Любомиром кардиналом (Гузаром), який в серпні 2005 року, під час 123-ї Верховної конвенції «Лицарів Колумба», що відбувалася в Чикаго, США, запросив лицарів прибути в Україну. Ця ініціатива була пізніше підтримана Главою УГКЦ Блаженнішим Святославом і Митрополитом Мечиславом Мокшицьким з боку Римо-Католицької Церкви в Україні.

Заснування «Лицарів Колумба» в Україні постійно та всебічно підтримували: керівник організації Карл Андерсон, Майкл О’Коннор, член Ради директорів управління організації, Лаврентій Соснович, лицар Колумба 4-го ступеня та колишній заступник верховного лицаря у Вашингтоні у співпраці з представниками УГКЦ та РКЦ в Україні, а також група «Лицарів Колумба» з Вінніпеа.

Наступна Верховна конвенція «Лицарів Колумба» запланована на 2014 рік у м. Орландо, штат Флорида, США, повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

ДовідкаЛицарі Колумба – всесвітньо-відома католицька організація, започаткована 1882 року римо-католицьким священиком, слугою Божим Майклом МакҐивні як невелика група парафіян в місті Нью-Гейвн, штат Коннектикут, США, які зібралися при римо-католицькій церкві Святої Марії, щоб підтримувати вдів, родини та сиріт цієї парафії. Сьогодні це організація, із штаб-квартирою в Нью-Гейвені, яка зросла майже до двох мільйонів членів в більш ніж 10 країнах світу (включаючи такі держави як США, Канада, Мексика, Філіппіни, Домініканська Республіка, Пуерто Ріко, Панама, Багамські о-ви, Ґуам, Віргінські о-ви, Гватемала, Сайпан, Куба, Польща, а тепер також Україна та Литва).

Головним завданням «Лицарів Колумба» – «міцної правої руки Церкви», як її назвав Папа Іван Павло ІІ – цілковито підтримувати Католицьку Церкву в її євангелізаційній місії через пропагування таких чеснот, як милосердя, єдність, братерство та патріотизм, а також підтримка католицьких родинних цінностей.