Монахиня УГКЦ відзначила свій 101 день народження

13.03.2013, 15:10
Монахиня УГКЦ відзначила свій 101 день народження - фото 1
Монахиня Згромадження Сестер св. Йосифа Обручника Пречистої Діви Марії Клавдія (Корецька) 12 березня відзначила свій 101 день народження.

exklusiv.gifс. КлавдіяМонахиня Згромадження Сестер св. Йосифа Обручника Пречистої Діви Марії Клавдія (Корецька) 12 березня відзначила свій 101 день народження. За своє довге та насичене життя вона стала свідком багатьох історичних подій. Монахиня розпочала своє духовне служіння, коли Церквою керував Митрополит Андрей Шептицький, пережила війну, ліквідацію УГКЦ, підпілля та тріумфальний вихід Церкви з катакомб.

Катерина - с. Клавдія Корецька народилася у селі Верень, на Львівщині, у багатодітній сім’ї – 5 сестер та 4 братів.

«Коли мені було 13 років, я сильно захворіла і вже багато людей думали, що я помру, упродовж місяця у мене була висока температура, навіть кликали священика», - згадує у своїй автобіографії с. Клавдія.

Дівчина одужала. А весною 1931 року, коли її було 19 років, знайомиться із монахинями із Згромадження св. Йосифа. Там перебувала її рідна старша сестра Розалія. Під час одного з візитів до монастиря настоятелька пропонує Катерині Корецькій подумати про монаше покликання.

«Я приїжджала до сестри на облечини, потім до мене підійшла с. Варвара і каже: «Знай, що я тебе вже прийняла до Згромадження. Нам якраз таких і треба», - пригадує монахиня.

Цього ж року Катерина потрапила до будинку сестер у Львові, на Збойщах, які обслуговували Ювенат ОО Редмптористів. У 1933 році вона склала перші обіти, у 1939 – вічні. Під час насильницької ліквідації УГКЦ підтримувала зв’язок із сестрами-йосифітками, підпільними греко-католицькими священиками і працювали на різних роботах – телефоністкою, у лікарні, біля дітей.

с. КлавдіяНині сестра Клавдія мешкає у монастирському будинку у Львові. До її дня народження монахині спекли великий торт, на якому кремом написали «101 рік». Уродиниця чекає на гостей, міський голова обіцяв її відвідати.

«Сестра Клавдія зараз тільки молиться, вже давно не виконує монастирських обов’язків. Вона ходить, розмовляє. чує, бачить», - розповідає сестра Рафаїла (Годій) головний секретар Згромадження Сестер св. Йосифа Обручника Пречистої Діви Марії.

Головний секретар каже, що в уродиниці є родичі, які її навідують по вихідних. Раніше монахиня дуже любила вишивати. Коли ще мала добрий зір, то часто цим займалася і усі свої роботи, зазвичай, роздавала.

«Сестру Клавдію я знаю вже десь років п’ятнадцять, - веде мову с. Рафаїла. – це надзвичайно добра, врівноважена і побожна людина. Завжди молиться. Усі наші сестри її надзвичайно люблять».

Світлини з архіву Згромадження

Світлини з архіву Згромадження