• Головна
  • Новини
  • Сьогодні екс-Главі УГКЦ Блаженішому Любомирові (Гузару) – 80 років...

Сьогодні екс-Главі УГКЦ Блаженішому Любомирові (Гузару) – 80 років

26.02.2013, 09:43
Сьогодні екс-Главі УГКЦ Блаженішому Любомирові (Гузару) – 80 років - фото 1
26 лютого Глава УГКЦ 2001-2011 років кардинал Любомир (Гузар) відзначає 80-літній ювілей. Сьогодні його заслужено називають моральним авторитетом нації.

Любомир_(Гузар).jpg26 лютого Глава УГКЦ 2001-2011 років Любомир (Гузар) відзначає 80-літній ювілей. Його заслужено називають моральним авторитетом  нації.

Сьогодні в архикатедральному і митрополичому соборі Святого Юра у Львові відбудеться Архиєрейська Літургія з нагоди ювілею архиєпископа-емерита. Її очолить Патріарх Святослав (Шевчук). З ним співслужитимуть єпископи УГКЦ.

Як повідомляє Департамент інформації УГКЦ, 28 лютого в Києві, у Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ, відбудеться подячний Молебень, після якого Блаженніший Любомир (Гузар) зустрінеться із представниками молодіжних спільнот УГКЦ.

Журналісти телеканалу ZIK провели опитування серед духовенства, істориків та експертів про значимість діяльності Блаженішого Любомира (Гузара).

«Так сталося, що XX століття народило для греко-католицької церкви цілу плеяду першорядних, унікально важливих для її традицій і історії постатей: митрополитів Андрея Шептицького, Йосипа Сліпого. Я вважаю, що кардинал Любомир (Гузар) є дуже достойним продовжувачем цієї лінії, яка виникла у надрах греко-католицької церкви на початку XX століття», – розповів релігієзнавець Андрій Юраш.

Як зауважив єпископ Борис Ґудзяк, він познайомився з отцем Любомиром 45 років тому. Вже тоді він як душпастир в Америці відзначався особливою пошаною та популярністю серед молоді, серед пластунів, серед інтелігенції.

«Він є втіленням тієї віри, яку він несе. Він любить людей і його слово дуже справедливе та мудре. Люди це відчувають», – розповів про Любомира Гузара письменник Євген Сверстюк.

«Він надзвичайно добра людина. Ця людина є прикладом для всіх як ставитися один до одного. Це моє таке враження з перших днів знайомства з ним і до сьогоднішнього дня», – розповів ректор Львівського національного університету ім. Івана Франка Іван Вакарчук. І додав: «У переддень його дня народження я особисто бажаю йому довгих років життя. Щоб він яскраво світив нам і говорив мудрі слова, які в нього є надзвичайно дохідливими, щирими і такими, які доходять до серця кожного».

«Він голова церкви, який не боїться вести блог. Він блогує дуже активно, читайте його коментарі, читайте якою мовою вони пишуться. Нема різниці українською чи російською мовою, нема різниці віруючий чи не віруючий, православний чи греко-католик, всі до нього ставляться як до мудреця. Це людина, єдина поки що в Україні, яка так легко віддала владу», – зазначив історик Ярослав Грицак.

На думку письменника Тараса Прохаська, Любомир Гузар зробив дуже добрий вибір, коли він добровільно самоусунувся від адміністрування і просто перетворився на Мойсея, який спокійно, виважено, вперто повторює найголовніші істини, які походять безпосередньо від Бога.

«Інколи просто хочеться схилитися перед цією мудрою, світлою, спонукальною до духовної діяльності людиною», – зауважив почесний президент університету «Києво-Могилянська академія» В’ячеслав Брюховецький.