• Головна
  • Новини
  • Апостольський екзархат УГКЦ у Франції піднесений до гідності єпархії...

Апостольський екзархат УГКЦ у Франції піднесений до гідності єпархії

19.01.2013, 13:20
Апостольський екзархат УГКЦ у Франції піднесений до гідності єпархії - фото 1

На свято Богоявлення за Юліанським календарем, Папа Бенедикт XVI підніс Апостольський екзархат українців-католиків у Франції до статусу єпархії з титулом святого Володимира Великого (Eparchie de Saint-Vladimir le Grand). При цьому єпископ Борис (Ґудзяк) перестає бути титулярним єпископом Каркабії, а названий першим єпископом єпархії святого Володимира Великого, повідомляють у прес-службі новоствореної єпархії.

bg_Bishop.jpgНа свято Богоявлення за Юліанським календарем, Папа Бенедикт XVI підніс Апостольський екзархат українців-католиків у Франції до статусу єпархії з титулом святого Володимира Великого (Eparchie de Saint-Vladimir le Grand). При цьому єпископ Борис (Ґудзяк) перестає бути титулярним єпископом Каркабії, а названий першим єпископом єпархії святого Володимира Великого, повідомляють у прес-службі новоствореної єпархії.

Архиєпископ Луїджі Вентура, Апостольський нунцій у Франції, зробив офіційне оголошення після  Архиєрейської Літургії в соборі Святого Володимира у Парижі, яку очолив владика Борис (Ґудзяк).

"На початку нового тисячоліття, після століття лютих переслідувань, Божественне Провидіння розсіяло українських греко-католиків по світу із духовною та церковною метою", - сказав єпископ Борис в інтерв'ю напередодні оголошення. "Ми сподіваємося, що в секуляризованій Європі діти мучеників зможуть творчо і переконливо свідчити  вічну істину Євангелія Ісуса Христа. Ми дякуємо Святішому Отцеві Бенедиктові, папі Римському, Блаженнішому Святославові, отцеві та  главі Української греко-католицької Церкви, і  Синоді за довіру, яку вони виявили до духовенства, монашества  та вірних цієї нової єпархії ".

 Розповідаючи про місце нової єпархії в церкві в Європі, єпископ Борис зазначив:" Я смію думати, що з Божої перспективи, Церква в Європі все ще дуже молода. Я сподіваюся, що створення нової єпархії буде сприяти її зростанню та життєздатності протягом найближчих століть і тисячоліть ".

Єпархія носить ім'я святого Володимира, великого князя Київської Русі, який приніс християнство на територію сучасної України. За євангелізацію свого народу Святого Володимира називають «Рівноапостольним» у відповідності з візантійською традицією.  Святий Володимир також є покровителем кафедрального собору в Парижі.