• Головна
  • Новини
  • Відбулася хіротонія владики Бориса (Ґудзяка), Апостольського Екзарха для українців греко-католиків у Франції, Швейцарії та країн Бенілюксу...

Відбулася хіротонія владики Бориса (Ґудзяка), Апостольського Екзарха для українців греко-католиків у Франції, Швейцарії та країн Бенілюксу

26.08.2012, 13:50
Відбулася хіротонія  владики Бориса (Ґудзяка), Апостольського Екзарха для українців греко-католиків у Франції, Швейцарії та країн Бенілюксу - фото 1
Хіротонія владики-номіната Бориса Ґудзяка щойно звершилася у соборі святого Юра у Львові. Урочисту Літургію та хіротонію очолив Глава УГКЦ Патріарх Святослав (Шевчук). Владика Борис (Ґудзяк) став 49-м єпископом УГКЦ.

564423_457332897631851_1785259916_n.jpgexklusiv.gifХіротонія владики-номіната  Бориса Ґудзяка 26 серпня звершилася у соборі святого Юра у Львові. Урочисту Літургію та хіротонію очолив Глава УГКЦ Патріарх Святослав (Шевчук). Владика Борис (Ґудзяк) став  49-м єпископом УГКЦ.

Участь у хіротонії та урочистій Літургії взяли: Папський нунцій в Україні Томас-Едвард Галіксон, Митрополит Львівський архиєпископ Ігор (Возьняк), Апостольський Екзарх для українців-католиків у Великобританії, Апостольський Візитатор для українців греко-католиків Ірландії УГКЦ владика Гліб (Лончина), владики УГКЦ з України та з-за кордону, владики РКЦ: єпископ-ординарій Харківсько-Запорізької дієцезії Мар’ян Бучек, єпископ-ординарій Кам'янець-Подільської дієцезії РКЦ Леон Дубравський, священики  Апостольського Екзархату  для українців греко-католиків у Франції, Швейцарії та країн Бенілюксу, представники дипломатичного корпусу: посли США, Австрії, Польщі, Королівства Данії, Грузії та Вірменії, представники донорів і фундацій УКУ, викладачі та студенти УКУ, представники різних християнських конфесій, зокрема митрополит Львівський УПЦ КП Димитрій (Рудюк).

Владика-номінат Борис (Ґудзяк) склав Сповідь Віри, виклавши істини вчення Церкви.

Патріарх Святослав і єпископ БорисПісля церемонії вручення новообраному владиці митри та єпископського жезлу Глава УГКЦ Патріарх Святослав виголосив промову, в якій акцентував на тому, що дата хіротонії владики Бориса Ґудзяка співпала з 20-річницею повернення в Україну нетлінних мощів Патріарха Йосипа Сліпого – взірця справжнього єпископа. «Єпископ має бути тим, хто відкриває двері в дорогу до життя вічного, про цю дорогу він не повинен прочитати з книжок, а віднайти її власною практикою і вести нею інших. Свого часу Патріарх Йосип Сліпий зворушив серце молодого юнака (Бориса Ґудзяка  – ред), який продовжує сьогодні йти дорогою, яка веде до вічного життя», – сказав першоєрарх.

Патріарх Святослав згадав у промові, як 20 років тому Борис Ґудзяк приїхав в Україну, щоб зібрати пам’ять про переслідувану УГКЦ, наголосивши на тому, що новообраний владика крок за кроком йшов і йде дорогою Патріарха Йосипа Сліпого, створивши спочатку Богословську академію, а потім й Український католицький університет. «Сьогодні відпускаючи вас до Франції, ми впевнені, що Ви зажди будете вказувати дорогу цьому університету, Ви будете вести за собою тисячі і мільйони вірних, Ви станете діяльним членом Синоду УГКЦ. Уся Церква тішиться за те, що Господь Бог подарував нам Вашу хіротонію», – сказав Патріарх Святослав, звертаючись до новообраного владики.

З вітальним словом виступив Папський нунцій в Україні Томас-Едвард Галіксон. Він наголосив, що українська діаспора може гордитися тим, що УГКЦ отримала такого єпископа.

У зверненні до присутніх на хіротонії владика Борис (Ґудзяк) описав відчуття, які пройняли його після покладання на Його голову відкритого Євангелія, рук святителів та проголошення хіротонізаційних слів Патріарха Святослава: «Моє тіло, серце і почуття пройняв невимовний мир не з цього світу».

"Сьогодні я отримав шати – ознаки високої церковної відповідальності поклику до служіння, але важливо нам пам’ятати, що Господь дає нам один приклад – спускатися вниз. Бог, який створив цей космос, стає близьким до кожного з нас, стає поруч, входить у наше життя, нашу смерть і любить кожного з нас. Пам’ятаймо, якій б високі не були наші уявлення, все це обіймає добрий і неймовірний Господь, Сотворитель усього і наш близький приятель. Велике спасибі за вашу любов, і слава Богу, який цю любов дає кожному, щоб ми нею ділилися", - звернувся владика Борис у своїй проповіді у Соборі св. Юра.

Він висловив подяку усім за дар єпископського свячення.

Дата 26 серпня вибрана невипадково. У цей же день відбудеться також посвячення дітища ректора УКУ – студентського колегіуму ім. Йосифа Сліпого. Це символічно, адже протягом останніх років цей проект є під особливою увагою та опікою владики-номіната Бориса Ґудзяка.

Як РІСУ повідомляла, 21 липня Папа Бенедикт XVI прийняв зречення з уряду, яке у зв’язку з досягненням граничного віку подав владика Михаїл Гринчишин, ЧНІ, Апостольський Екзарх для українців греко-католиків у Франції, Швейцарії та країн Бенілюксу. Його наступником Папа призначив о. д-ра Бориса Ґудзяка, надаючи йому титулярний осідок Каркабії.