• Головна
  • Новини
  • Хіротонія владики-номіната Бориса (Ґудзяка) відбудеться у Львові...

Хіротонія владики-номіната Бориса (Ґудзяка) відбудеться у Львові

23.07.2012, 13:40
Хіротонія владики-номіната Бориса (Ґудзяка) відбудеться у Львові - фото 1

Чин возведення у єпископський сан владики-номіната Бориса (Ґудзяка) – Апостольського екзарха УГКЦ у Франції, Швейцарії та країнах Бенілюксу, відбудеться 26 серпня у соборі святого Юра, у Львові. Урочисту Літургію за участю владик, священиків, чернецтва та мирян УГКЦ очолить Патріарх Святослав (Шевчук).

Borys_Gydzyak_.w.jpgexklusiv.gifЧин возведення у єпископський сан владики-номіната Бориса (Ґудзяка) –  Апостольського екзарха УГКЦ у Франції, Швейцарії та країнах Бенілюксу, відбудеться 26 серпня у соборі святого Юра, у Львові. Урочисту Літургію за участю владик, священиків, чернецтва та мирян УГКЦ очолить Патріарх Святослав (Шевчук).

Дата 26 серпня вибрана невипадково. У цей же день відбудеться також посвячення дітища ректора УКУ – студентського колегіуму ім. Йосифа Сліпого. Це символічно, адже протягом останніх років цей проект є під особливою увагою та опікою о. Бориса.

В УКУ номінацію сприйняли з розумінням всієї важливості цього призначення. «Ми бачимо в цьому призначенні прагнення УГКЦ як цілості бути більше відчутною в Об’єднаній Європі. Не забуваймо, що Франція, Швейцарія і країни Бенілюксу – це також і Брюссель, столиця Європейського Союзу, та Женева, важливе місто для багатьох європейських організацій. Дипломатичний хист о. Бориса відомий нам уже давно, а тому можна бути певним: з приходом нового владики в цей особливий європейський простір голос УГКЦ буде чутно набагато краще», – розповів в інтерв’ю для РІСУ проректор УКУ Мирослав Маринович.

Ще один проректор УКУ Тарас Добко вважає, що Екзархат, куди о. Борис отримав призначення, особливий – насамперед тому, що об’єднує кілька європейських країн, де різні мови, різні обставини та різна історія: «Це доволі велика територія, на якій розкидані парафії УГКЦ, що складаються з українських повоєнних мігрантів та нової хвилі мігрантів-заробітчан. Вважаю, що служіння о. Бориса у цих країнах перегукуватиметься з тим, яке означив для УКУ Патріарх Йосиф Сліпий – збирати у розсіянні сущих, бути провідником і душпастирем для десятків тисяч українців у різних містах і містечках Західної Європи».

Як вже РІСУ повідомляла, 21 липня Папа Бенедикт XVI прийняв зречення з уряду, яке у зв’язку з досягненням граничного віку подав владика Михаїл Гринчишин, ЧНІ, Апостольський Екзарх для українців греко-католиків у Франції, Швейцарії та країн Бенілюксу. Його наступником Папа призначив о. д-ра Бориса Ґудзяка, надаючи йому титулярний осідок Каркабії.

Владика-номінант  Борис (Ґудзяк) стане 49 єпископом Української Греко-Католицької Церкви.

Апостольський Екзархат для українців греко-католиків у Франції, Швейцарії та країнах Бенілюксу був утворений 22 липня 1960 року. Першим екзархом був владика Володимир Маланчук, ЧНІ, а після його зречення у зв’язку з віком в 1982 році, наступником став владика Михаїл Гринчишин, ЧНІ, якому в лютому цього року виповнилося 83 роки життя.