• Головна
  • Новини
  • Солом’яні митру і панагію єпископ вважає святковими і пов’язує з дідухом...

Солом’яні митру і панагію єпископ вважає святковими і пов’язує з дідухом

21.01.2012, 15:15
Солом’яні митру і панагію єпископ вважає святковими і пов’язує з дідухом - фото 1
Під час різвяних богослужінь єпископ Сокальсько-Жовківський УГКЦ Михаїл (Колтун) був зодягнений у солом’яні мітру та панагію.

Митра і панагія зі соломиПід час різвяних богослужінь єпископ Сокальсько-Жовківський УГКЦ Михаїл (Колтун) був зодягнений у солом’яні митру та панагію. Зазвичай єпископська митра та панагія виготовлені з коштовних матеріалів і символізують корону Царя Христа та Всесвяту Богородицю. Натомість солома – це ознака смирення, це дідух, який був постелений в убогих яслах новонародженому Христові, — повідомляють у прес-службі єпархії.

Презентуючи нову митру та панагію у день Богоявлення у м. Жовква владика Михаїл сказав: «Цей атрибут дідуха – є святковий, чи він в снопі, чи на столі, бо все це плід землі. Ми цей дідух асоціюємо із даром Божим, який він нам дає. Ми цей дар земний стараємося і у постіль і в подушку положити, щоб добре спалося і щоб здорові були. Дідух – це дар Божий тут на землі і коли Христос приходить, йому стелять цей дідух у ясла».

На думку єписклопа, «Христос не соромиться дідуха, бо все це, чим ми живемо, є дар Божий. І те, що Господь входить у наше смирення – це і означає ця мітра та панагія. Оцей дідух я зображаю так, бо маю можливість мітру і панагію носити».

владика Михаїл (Колтун)

Єпископ Михаїл також зазначив, що ідея зробити церковні атрибути зі соломи виникла під впливом спогадів про дитинство, коли він спав на дідуху.

Виготовила солом’яну митру і панагію майстриня з Волині Марія Кравчук.

Довідка. Митра — богослужбовий головний убір єпископа. Панагія — нагрудна ікона із зображенням Богородиці, яку зазвичай носять архиєреї.