Значення нових митрополій для УГКЦ, – думка каноніста

11.11.2011, 14:43
Значення нових митрополій для УГКЦ, – думка каноніста - фото 1
УГКЦ вже кілька років поспіль ідентифікує себе як Церкву з патріаршим статусом, бо такою є насправді.

о. Михайло Димидexklusiv.gifУГКЦ вже кілька років поспіль ідентифікує себе як Церкву з патріаршим статусом, бо такою є насправді. Так заявив доктор канічного права о. Михайло Димид, відповідаючи на питання кореспондента РІСУ , чи заснування трьох нових митрополій в УГКЦ є кроком до проголошення Патріахату цієї Церкви.

«У 2002 році наш Собор проголосив Патріархат і так само одноголосно за Патріархат проголосував Синод єпископів, - сказав священик. – І на наші церковні акти Римський Апостольський престол не наклав «вето». Навпаки, Іван Павло ІІ говорив, що ми робимо добру справу, радив нам йти тією ж дорогою, але не міг наше рішення офіційно поблагословити. Тому треба бути свідомим, що у нас є Патріархат, але немає Благословення Риму».

Доктор канонічного права схвально оцінив рішення Глави УГКЦ про утворення новий митрополій на теренах України. Оскільки тепер, на його думку, чіткіше окреслиться значимість Верховного Архиєпископства, поліпшиться ситуація із канонічною візитацією парафій та зникне певна напруга в середовищі Церкви, пов’язана з неоднозначними поглядами у різних єпархіях на традицію.

«Я так собі схематично окреслив: Тернопіль – «паралітургія», там без молебнів і всіх позалітургічних практик нічого не відбувається. Там люди мають відчуття церковного життя. Івано-Франківськ — це «Замостя», Замойський Синод. Для них це є ознака греко-католицизму. А Львівщина — це вже «постмодернізм». Тут все змішане. Ну а Схід, то є Схід – я думаю, там є найкраще відчуття нашої «київськості». Отже, тепер ми будемо мати чотири митрополії, які покривають територію України, не враховуючи Закарпаття. І також матимемо чотирьох регіональних лідерів, які зможуть, згідно зі специфікою свого регіону, разом зі своїми єпископами приймати деякі рішення для свого регіону», - зауважив о. Михайло.

Окрему увагу отець-каноніст звернув на Мукачівську єпархію, яка не входить до структури УГКЦ. За словами о. Михайла, у результаті створення нових митрополій ця єпархія могла б отримати окремий статус.

«У принципі, якщо митрополії матимуть автономію, то тоді, я думаю, і Мукачівська єпархія могла б бути частиною, автономною митрополією цього Верховного Архиєпископства. Це було б природньо. Чому частина Мукачівської єпархії була проти входження в Києво-Галицьке Верховне Архиєпископство? Бо вони завжди говорили, що в них є своя специфіка: і літургічна, і поєднання різних народностей тощо, і вони переживали, що в УГКЦ їхня особливість буде нівелюватись. Але за нових умов ці всі питання знімаються», - зауважив він.

Як вже раніше повідомляла РІСУ, Синод єпископів УГКЦ з благословення Риму вирішив створити три нові митрополії. До складу Львівської митрополії увійдуть Львівська архиєпархія, Стрийська, Самбірсько-Дрогобицька та Сокальсько-Жовківська єпархії. До Івано-Франківської митрополії – Івано-Франківська та Коломийсько-Чернівецька єпархії. До Тернопільсько-Зборівської – Тернопільсько-Зборівська та Бучацька єпархії. Першими митрополитами новостворених митрополій стануть владика Ігор (Возьняк), Архиєпископ Львівський, владика Володимир (Війтишин), єпарх Івано-Франківський, та владика Василь (Семенюк), єпарх Тернопільсько-Зборівський.

Кожен митрополит матиме право скликати Митрополичий Синод, але для того, щоб рішення цього Синоду були дійсними вони потребуватимуть схвалення Верховного архиєпископа.

Відтак, в УГКЦ тепер буде сім митрополій. Крім новостворених, ще однією митрополією УГКЦ в Україні є Києво-Галицька митрополія, яку очолює Блаженніший Святослав. До її складу входять Київська архиєпархія, Донецько-Харківський, Одесько-Кримський та Луцький екзархати. Крім того до УГКЦ належать Перемишльсько-Варшавська митрополія у Польщі, Філадельфійська митрополія у США та Вінніпеґська митрополія у Канаді.