В Україні на один санктуарій стало більше

29.08.2015, 17:02
В Україні на один санктуарій стало більше - фото 1

Костел Святого Йосипа в смт. Чечельник, що на Вінниччині, став санктуарієм Матері Божої Чечельницької. Єпископ-ординарій Кам’янець-Подільської дієцезії РКЦ Леон Дубравський 26 серпня під час Меси перед численними вірними урочисто озвучив декрет про надання костелу нового статусу — санктуарію, місця паломництва.

єп. Леон ДубравськийКостел Святого Йосипа в смт. Чечельник, що на Вінниччині, став санктуарієм Матері Божої Чечельницької. Єпископ-ординарій Кам’янець-Подільської дієцезії РКЦ Леон Дубравський 26 серпня під час Меси перед численними вірними урочисто озвучив декрет про надання костелу нового статусу — санктуарію, місця паломництва.

Цього дня римо-католики вшановують ікону Матері Божої Ченстоховської. Саме чудотворна копія цієї ікони принесла найбільшої слави костелу у Чечельнику. Понад 250 років поспіль бажаючі зцілитися та очиститися духовно з’їжджаються до копії ікони Матері Божої Ченстоховської, яку називають ще Чечельницькою.

За словами настоятеля костелу отця Петра Новосельського, у Кам’янець-Подільській дієцедії знаходиться чотири санктуарії. Тоді як загалом по Україні їх двадцять один: тринадцять розташовані у Львівській архидієцезії, два у Києва-Житомирській дієцезії та по одному у Одесько-Сімферопольській та Харківсько-Запоріжській дієцезіях

В межах Вінниччини їх три. Зокрема, Браїлівський санктуарій Ісуса Назарянського, Вінницький – Божого Милосердя та безпосередньо уже Чечельницький санктуарій. Він отримав статус дієцезіального, тобто для вшанування у межах дієцезії.

Урочистості в Чечельнику

Як розповів РІСУ о. Петро, під час Літургії було принесене в дар Господу український прапор. Його парафіяни отримали як дарунок від бійців, яким регулярно привозять продукти, одяг тощо. «Цей прапор підписувався для нашої парафії під час сильних обстрілів під Дебальцево».

За свідченням історичних джерел перший дерев’яний костел у смт. Чечельник Вінницької області збудовано у 1751 році князем Станіславом Любомирським, київським та краківським воєводою. Проте він згорів. Існуючий мурований храм датується 1786 роком. В часи комуністичного режиму він використовувався не за призначенням. Повернений віруючим на поч. 90х рр. ХХ ст.

Матір Божа ЧечельницькаЯк уже зазначалося, у головному вівтарі храму зберігається копія ікони Матері Божої Ченстоховської. 1748 року невідомий художник подарував її сім’ї місцевого письменника Ігнатія Мрочковського. Після зцілення їх сина від важкої хвороби молитвами перед цією іконою, її визнали чудотворною. Згодом її перенесли до місцевого новозбудованого храму і розміщено у головному вівтарі. У радянський час вірні переховували ікону. У 1993 року чудодійна ікона після реставрації була освячена Папою Римським Іваном Павлом ІІ у Римі, а з 1995 року вона знову знаходиться в стінах костелу, дарує зцілення хворим та надію для тих, хто зневірився. Про це йдеться на офіційному сайті отців францисканців.