• Головна
  • Новини
  • Мукачівська греко-католицька єпархія відсвяткувала 25 річницю виходу Церкви з підпілля...

Мукачівська греко-католицька єпархія відсвяткувала 25 річницю виходу Церкви з підпілля

01.07.2014, 12:11
Мукачівська греко-католицька єпархія відсвяткувала 25 річницю виходу Церкви з підпілля - фото 1
Духовенство і віряни Мукачівської греко-католицької єпархії молилися рідними мовами – українською, угорською, словацькою, румунською, а також церковнослов’янською.

exklusiv.gifУ Мукачівській греко-католицькій єпархії 27 та 28 червня відбулися урочисті Богослужіння з нагоди 25-річчя виходу з підпілля Греко-Католицької Церкви. Спеціальним посланцем Папи Франциска на святкуваннях став вислужений Префект Конгрегації Євангелізації Народів кардинал Юзеф Томко.

У святкуваннях в Ужгороді взяли участь понад сотня представників духовенства, священнослужителі з України, Угорщини, Словаччини, Румунії, Сполучених Штатів Америки й інших країн, делегація з Італії та кілька тисяч вірників з парафій Закарпаття, та з-за його меж.

Мукачево2.jpg

Духовенство і віряни Мукачівської греко-католицької єпархії молилися рідними мовами – українською, угорською, словацькою, румунською, а також церковнослов’янською.

Основні заходи святкування проводилися в Ужгородській Богословській Академії імені Теодора Ромжі, де відбулась Архиєрейська Літургія, яку очолив владика Мілан Шашік у співслужінні з Апостольським Нунцієм Ватикану в Україні, кардиналом Томасом Едвардом Галліксоном, представником Папського Престолу, кардиналом Йозефом Томко та єпископом-помічником, владикою Нілом Лущаком.

Мукачево3.jpg

Кардинал Юзеф Томко в своїй проповіді багато уваги приділив питанню свободи і священослужительства та неодноразово згадував блаженного Теодора Ромжу, ставивши його як приклад наслідування для священиків.

Мукачево1.jpg

В ці дні у єпархії також відзначали 11 річницю перенесення мощей єпископа Теодора Ромжі, який був єпископом Мукачівської греко-католицької єпархії з 1946 року і до смерті, у листопаді 1947. Теодор Ромжа в умовах посилення тиску на Церкву і наступу на ГКЦ, всіляко підтримував духовенство та вірних, намагаючись урегулювати взаємовідносини Церкви з новими органами управління та підтримуючи у вірі своїх священиків та паству.

Довідка: На сьогоднішній день Мукачівська єпархія налічує 415 парафій, в яких здійснює служіння 238 священиків та 25 єромонахів. В єпархії діє Ужгородська Богословська Академія ім. Теодора Ромжі.