• Головна
  • Новини
  • Владика Мілан (Шашік) назвав вигадками інформацію про Русинську митрополію: її не існує...

Владика Мілан (Шашік) назвав вигадками інформацію про Русинську митрополію: її не існує

27.02.2012, 10:54
Владика Мілан (Шашік) назвав вигадками інформацію про Русинську митрополію: її не існує - фото 1
Владика озвучив свою позицію стосовно нещодавніх публікацій в інтернет-ресурсах.

Мілан_(Шашік).jpg16 лютого відбулася прес-конференція владики Мілана, єпископа Мукачівської єпархії — єдиної греко-католицької єпархії в Україні, що підпорядкована безпосередньо Ватикану, передає Голос Карпат.

Саме цього дня 63 роки тому (16 лютого 1949 року) радянська влада насильно відібрала кафедральний собор і резиденцію. Владика зустрів журналістів в одному з двох нещодавно відремонтованих приміщень, які були освячені на Різдво Апостольським Нунцієм в Україні Архиєпископом Томасом Едвардом Галліксоном. Відтепер тут розташовані катехитичні класи, де діє недільна школа для найменших вірників кафедрального собору, відбуваються різноманітні зустрічі, проводиться показ фільмів.

Інформаційним приводом зібрати журналістів стало освячення ще трьох відремонтованих кімнат на першому поверсі.

Новосілля святкували працівники молодіжної комісії та мас-медійного центру ім. владики Олександра Хіри, до якого входять редакція єпархіального щомісячника "Благовісник" та інтернет-ресурсу про життя греко-католицької Церкви на Закарпатті "Логос".

Після освячення та невеличкої екскурсії резиденцією прес-конференція продовжилася. Владика Мілан розповів, що у 2012 році Мукачівська греко-католицька єпархія згадує двох визначних осіб. Першим є Слуга Божий Петро Орос. Цьогоріч виповнюється 95 років з дня його народження, 70 років ієрейських свячень та 20 років з часу перенесення його мощей з Іршави до Білок.

Другою особою є Слуга Божий владика Олександр Хіра. 17 січня виповнилося 115 років з дня його народження. "Я мав ласку 10 листопада 2011 року відвідати могилу владики Олександра в Караганді в церкві, яку він побудував і освятив, - сказав владика Мілан. - У часи, коли у нас Церква була заборонена, там, у Караганді, підпільний єпископ Олександр Хіра служив і для греко-католиків і для римо-католиків різних національностей: німців, поляків, українців, литовців. Він ніс Слово Боже з ревністю і повною самопожертвою всім".

Наприкінці зустрічі владика Мілан відповів на запитання. Серед іншого він озвучив свою позицію стосовно нещодавніх публікацій в інтернет-ресурсах. Нагадаємо, що 4 лютого в Ужгороді відбулися збори громадськості. Закарпатська греко-католицька спілка просила католицьке керівництво зруйнувати «берлінську стіну» між УГКЦ та Мукачівською єпархією, яка безпосередньо підпорядкована Ватикану. Громадськість заявила, що Мукачівська єпархія живе своїм окремим життям і готує "політиканський проект створення русинської церкви".

Владика Мілан відповів на ці закиди: "Ми знаходимося у часі перед Великим постом, і християни готуються до того, щоб іти дорогою навернення. Жаль, що люди дають себе обманути... Усі звинувачення стосовно Русинської митрополії є вигадками. Не знаю, хто є автором цього наклепу, але ті, що пишуть таке, принижують самі себе. Скажу лише, що такі публікації відкривають двері для анонімних нападів на Христову Церкву".