• Головна
  • Новини
  • Новопризначений Апостольський нунцій в Україні Клаудіо Ґуджеротті: "Дуже часто виклики стають благословеннями"...

Новопризначений Апостольський нунцій в Україні Клаудіо Ґуджеротті: "Дуже часто виклики стають благословеннями"

25.12.2015, 17:36
Новопризначений Апостольський нунцій в Україні Клаудіо Ґуджеротті: "Дуже часто виклики стають благословеннями" - фото 1
Архиєпископ Ґуджеротті також розповів зворушливу історію своєї родини, яка віддавна глибоко його пов’язує з Україною.

Апостольський нунцій в Україні Клаудіо Ґуджеротті очолив урочисту Святу Месу Навечіря Різдва Христового (Пастирку) в катедрі Успіння Пресвятої Діви Марії Римо-Католицької Церкви у Львові. Разом з нунцієм співслужили митрополит Львівський  РКЦ Архиєпископ Мєчислав Мокшицький, митрополит Львівський Української Греко-Католицької Церкви Ігор (Возняк) та єпископ-помічник Венедикт (Алексійчук).

Різдвяна Меса

Нунцій привітав присутніх на службі з Різдвом, передав особливе привітання від Папи Франциска та держсекретаря Ватикану Пєтро Пароліна та пригадав різні моменти, у яких доля його зводила з представниками українських Церков, як Римо-Католицької так і Греко-Католицької. У своєму слові він наголошував на мирі, який Різдво Христове приносить у світ, закликав молитися за мир і звернув увагу на те, як важливо проповідувати мир, надію і прощення в країні, яка позначена війною.   

Архиєпископ Ґуджеротті також розповів зворушливу  історію своєї родини, яка віддавна глибоко його пов’язує з Україною. «Дозвольте мені розказати історію мого батька. Він був в’язнем німецького концтабору. Він не любив про цей час говорити, але був момент, який він часто пригадував: як українські жінки приносили йому картоплю, щоб він не помер від голоду. Це особливий дар Божого промислу, що сьогодні можу бути тут з вами і подякувати за ту картоплю, яку ваші жінки приносили моєму татові», - поділився архиєпископ Ґуджеротті.  

Перед Різдвяною Літургією архиєпископ Клаудіо також зустрівся з журналістами Релігійно-інформаційної служби України, української служби Радіо Ватикан та часопису Кредо і відповів на їхні запитання.

Зустріч з журналістами

Він зазначив, що ці перші дні свого служіння в Україні присвячує пізнанню ситуації. «Це час для зустрічей з людьми – католиками, православними, владою та простими громадянами – зустрічатися, слухати, бути уважним. По-справжньому слухати займає багато часу. Після цього з’являться конкретні плани. Папа Франциск визначив мою роботу – працювати для бідних, біженців, для усіх, хто страждає», - наголосив Папський нунцій.

Архиєпископ Ґуджеротті був папський нунцієм в Грузії, Вірменії та Азербайджані та пізніше в Білорусі. Він говорить російською мовою, обізнаний з ситуацією в цих країнах і підготовлений до викликів. «Дуже часто виклики стають благословеннями. Так було в Білорусі. Я не боюся викликів, навпаки я б боявся країн, де немає випробувань. Конфлікт на сході України є найбільшим викликом. Церква не може ігнорувати те, що є важливою частиною життя людей. Тому це мій абсолютний пріоритет», - підкреслив він.

Повне інтерв’ю архиєпископа Клаудіо Ґуджеротті читайте на РІСУ наступного тижня.

Фото: прес-служба Львівської Архиєпархії РКЦ