• Головна
  • Новини
  • Львівський музей історії релігії запрошує на виставку «Святий Угодник і Чудотворець»...

Львівський музей історії релігії запрошує на виставку «Святий Угодник і Чудотворець»

14.12.2016, 12:14
Львівський музей історії релігії запрошує на виставку «Святий Угодник і Чудотворець» - фото 1

У виставковій залі Львівського музею історії релігії, в рамках циклу «Різдвяні зустрічі», відкривається виставка «Святий Угодник і Чудотворець». Це спільна праця Музею історії релігії і його Червоноградської філії, а також Музею сакрального мистецтва Львівської архієпархії УГКЦ імені о. Антона Петрушевича.

Святий Миколай, архиєпископ Мир Лікійських, один із найбільш шанованих у народі святителів, прославився як великий угодник Божий, тому його ще називають Миколою Угодником. Все земне життя Святого є  уособленням добрих діянь, безлічі чудес. Він рятував потопаючих, визволяв полонених, відводив смертну кару від невинних, зціляв багатьох людей: повертав зір, виправляв кульгавість, давав мову німим. Багатьох вивів з убозтва й злиднів, подавав їжу голодним, був помічником і заступником нужденних. Усе життя Чудотворця було позначене любов`ю до ближнього. Навіть смерть не перервала його благодатних справ, його чудеса звершаються повсякчас.

Миколай_1.jpg

На українських теренах культ святого Миколая поширився разом з прийняттям Київською Руссю християнства. Покровитель дітей, лучників, торговців, моряків, рибалок приваблював своїми добрими рисами, зокрема, милосердям.

Миколай_2.jpg

Культ святого Миколая втілився у посвяті церков і численних зображеннях: пластиці, іконописі, літургійному шитті. За кількістю збережених пам’яток ікони святого Миколая займають чи не перше місце поряд із зображеннями Ісуса Христа і Богородиці. Його зображують фронтально у трьох варіантах: у повний зріст, поколінно або до пояса. Сивина і високе чоло символізують мудрість. Він має єпископське облачення. У руці тримає Євангеліє.

У виставковій залі Львівського музею історії релігії, в рамках циклу «Різдвяні зустрічі», відкривається виставка «Святий Угодник і Чудотворець». Це спільна праця Музею історії релігії і його Червоноградської філії, а також Музею сакрального мистецтва Львівської архієпархії УГКЦ імені о. Антона Петрушевича.

Миколай_3.jpg

Перед відвідувачами постануть ікони XVI–XX століть, написані на дереві, полотні, металі, а також різьблені дерев’яні скульптури, що зображають Святого Миколая. Привертають увагу живописні полотна «Святий Миколай», віднайдені у Жовкві і Нагуєвичах. Досить цікавою і незвичною, нетрадиційною є велика ікона святого Миколая, поділена на дві частини. У верхній частині зображення самого Угодника, а в  нижній – види міста Дрогобича.     

Серед представленої колекції Чудотворця металева ікона XIX століття. На ній Святий у червоному фелоні з білою єпитрахиллю і митрою на голові. Вгорі – зображення «Нікейського чуда».

Яскравим явищем української мистецької спадщини є культові дерев’яні скульптури Святого Миколая. Відвідувач виставки зможе побачити скульптуру початку ХІХ століття майстра Т. Якиміва із фондової колекції музею. Такі скульптури здебільшого виготовляли для придорожніх каплиць.

Урочисте відкриття виставки «Святий Угодник і Чудотворець» відбудеться 16 грудня, у п’ятницю, о 16 годині у виставковій залі Львівського музею історії релігії, що на площі Музейній, 1.

    Виставка чинна до 29 січня 2017 року.                                

                                             Ольга Путько, Олена Малюга, 

                                                          наукові співробітники ЛМІР

                      Тел.: (03249) 3 90 35, 3 97 43, 235 61 00, 235 70 07, 26148 22