• Головна
  • Новини
  • У Львові відбудуться презентації диска літургійного співу «Єрусалимська утреня»...

У Львові відбудуться презентації диска літургійного співу «Єрусалимська утреня»

24.09.2015, 13:46
У Львові відбудуться презентації диска літургійного співу «Єрусалимська утреня» - фото 1
У Львові відбудуться презентації диска літургійного співу «Єрусалимська утреня»

диск.jpg26 та 27 вересня 2015 року у Львові відбудуться презентації диска літургійного співу «Єрусалимська утреня» у виконанні молодіжного львівського хору «Етерія». Презентації пройдуть 26 вересня у храмі Святої Софії (вул. І. Франка, 121а) та 27 вересня в соборі Святого Юра (пл. св. Юра, 5). Розпочнеться дійство із спільної молитви (Вечірня), після якої хор виконає основні частини Єрусалимської утрені (повна тривалість Утрені, яка виконується раз на рік, триває понад три години).

У 2012 році за підтримки Фонду Шептицького розпочалося видання серії дисків «Традиція українського церковного співу». Метою видання є відновлення та оживлення української традиції літургійного співу, в якій Єрусалимська утреня є вже п’ятим за рахунком релізом. Раніше світ уже побачили чотири аудіодски: «Передсущий явився», «Христос раждаєтся», «Задостойники» та «С нами Бог».

Праця над випуском диску «Єрусалимська утреня» тривала багато місяців і розпочалася з богословського дослідження і перекладу давніх текстів сучасною українською мовою, а також адаптації нот Майстернею літургійних перекладів «Трипіснець». Молодіжний хор «Етерія», що займається при Українському католицькому університеті, опрацював і записав більшість творів Єрусалимської утрені на диск у храмі Святої Софії.

Довідка

Єрусалимська утреня – це унікальне богослужіння, котре Церкви візантійського обряду звершують у Велику п’ятницю ввечері або у Велику суботу вранці. За своєю структурою і змістом Утреня є молитовним чуванням біля гробу Спасителя, оплакуванням і звеличуванням Його смерті, котра дарувала всім життя. Тексти Утрені наповнені глибоким богословським осмисленням спасительного подвигу Сина Божого у світлі Його перемоги над смертю і тлінням у славному Воскресінні.

Презентація відбудеться:

26 вересня 2015 року - храм Святої Софії, вул. І. Франка 121 А

18.00 – вечірня 19.15 - презентація диска

27 вересня 2015 року - собор Святого Юра, пл. Святого Юра, 5

18.00 – вечірня, 19.00 - презентація диска

Прослухати запис однієї з частин Єрусалимської утрені

https://soundcloud.com/user-618314901/d6ekateuuvep

https://soundcloud.com/user-618314901/alleluia-of-jerusalem-matins

Переглянути відео з процесу запису та інтерв’ю учасників хору

https://www.youtube.com/watch?v=cj04JU77b0s