Блог о. Юліана Тимчука_image

Блог о. Юліана Тимчука

Священник Юліан Тимчук. Церковно-громадський діяч, блогер. Про Бога, церкву, життя та молитву простими словами.

Блудний син, батько та брат. Чого нас навчає притча про блудного сина?

02 березня, 10:28
священник Юліан Тимчук - фото 1
священник Юліан Тимчук

Історія про молодого бунтаря, що повстав проти свого батька, є найвідомішою з усіх притч Ісуса Христа. Церква пропонує її для недільного читання для того, щоб перед кожним поставити дзеркало.

У Євангелії від Луки 15:11-32 йдеться про батька, який мав двох синів. Один завжди слухався, а інший був доволі бунтівний і попросив у батька частину спадщини раніше, щоб розважитися. Батько згодився і віддав йому його частину. Син витратив усе на пустощі і, коли закінчилися гроші, опинився в біді. Тоді він згадав про свого батька та вирішив повернутися додому. Батько, коли побачив сина, не тільки привітав його, але й влаштував банкет. Він був радий, що син повернувся, і простив всі його помилки. Але незадоволеним залишився старший син.

Багато людей думають, що стають, так би мовити, вільними, порушуючи Божі Заповіді і тікаючи від Бога, але насправді стають рабами своїх гріхів. Батько у цій притчі – це Бог, а блудний син – це кожен із нас у певному часі свого життя. Хоч притча називається «Про блудного сина», та мені здається, головним персонажем є не син, а батько, тобто Господь. Нам легко уявити себе на місці молодшого сина, трохи важче уявити себе старшим сином, але найголовніше – поставити себе на місце батька. Бути тим, кому прощено, – легко. А тим, хто прощає, очікує, молиться та готовий з любовʼю і співчуттям відкрити двері свого дому є справжнім викликом для нас.

Повернемось до старшого сина, який не погодився з рішенням батька. Повернувшись з роботи і потрапивши на свято з нагоди повернення блудного брата – він розсердився. Здається, він не був проти братового повернення, але зовсім не так уявляв собі цю подію. Господь не намагається відповідати всім нашим запитам, всьому, що ми собі уявляємо. Натомість Він вдивляється пильно у кожне серце, шукаючи там добро прийняти все, що пропонує світ, та не втратити істинний шлях до спасіння.

Останні слова Батька із притчі, які ми можемо розуміти як слова Бога до нас, – це «Веселитися ж і радіти треба тому, що брат твій оцей був мертвий і ожив, пропав і знайшовся». Бог радіє кожному, хто навертається, і готовий поставити його на той самий рівень, де святі та праведники.

 

Більше у Instagram: @yuliantymchuk

Теги: #Блоги

Останні новини

Вчора